Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Om rika, fattiga och alla däremellan - Emma Fastesson Lindgren
Kapitalismen skapar både vinnare och förlorare, och de senare har fortfarande kvar sin politiska makt. Emma Fastesson Lindgren recenserar Jesper Roines nya bok.

Om du är sugen på att lära dig mer om nationalekonomi är handelsforskaren Jesper Roines nya bok ”Därför är ojämlikhet viktig – om rika, fattiga och alla däremellan” en bok för dig. På bokens 330 sidor går det att läsa sig till varifrån alla pengar kommer, varför vi mäter BNP samt hur ojämlikheten mellan länder och inom länder har förändrats.

Om du däremot har tragglat dig genom en hel del nationalekonomiska kurser kan boken vara en god repetition – men också väldigt tråkig. ”Girig-Sverige” av Andreas Cervenka är en annan relativt ny bok om ojämlikhet och den är direkt pulshöjande. Med sammanställningar av förmögenheter och illustrationer av topp-procentens miljardarv växer kampglöden inom en. Roines bok har däremot ingen sådan effekt. I stället beskriver boken sakligt teori efter teori och begrepp efter begrepp. Inte förrän 300 sidor in blir det en riktigt en bladvändare när långsiktiga konsekvenser av ojämlikhet diskuteras.

Det här är en låst artikel. Logga in eller beställ prenumeration för att läsa mer.