Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Klimatförändringarna som säkerhetshot - Alexandra Völker
Vår tids största kris är den annalkande klimatkrisen. Men vad innebär klimatförändringarna för Sveriges säkerhet? Alexandra Völker skriver om ett perspektiv som saknas i säkerhetspolitiken.

 
På väg mot Folk och Försvars konferens i Sälen, den 7 januari i år, har jag Al Gores CNN-intervju i huvudet. Budskapet var inte nytt. Budskapet var att vi fortfarande har möjlighet att reparera de skador vi orsakat, och stoppa den globala uppvärmningen, men att vi måste göra det nu. Om inte så kommer vi att få se en drastisk ökning av platser där människor inte kan överleva.
 
Under de närmaste decennierna skulle det innebära att omkring en miljard människor tvingas lämna sina hem, en miljard klimatflyktingar. Budskapet var inte nytt, men när intervjun kommer precis dagarna innan försvarskonferensen blir den det enda jag kunde tänka på.

 
FN:s nuvarande generalsekreterare António Guterres har gång på gång försökt föra klimatkrisen högst upp på dagordningen. Under sina år vid posten har han ofta talat om den klimatkatastrof vi står inför. ”Vi är i vårt livs kamp. Och vi förlorar”, Att mänskligheten är ”på väg mot ett klimathelvete” och att vi gått in i en ”era av global kokning”.
 
I oktober besökte han Nepal för att göra vad han beskriver som ett nödrop från jordens tak. Vid foten av Mount Everest talade han om hur glaciärerna i Himalaya smälter, vilket hotar den reserv som förser över en miljard människor i regionen med vatten.

 
För mindre önationer är klimatet en ren överlevnadsfråga. När havsnivåerna höjs sjunker öarna. I Östafrika leder torkan till att boskapen dör. Betesmarken försvinner. I vissa regioner har det gått år sedan regnet sist föll. Miljontals tvingas lämna sina hem i jakten på mat och vatten. Andra tvingas arbeta under fruktansvärda villkor för att överleva.
 
I december kunde vi läsa Aftonbladets reportageserie om södra Madagaskar där barnen numera tvingas arbeta i trånga osäkra gruvor i jakten på glimmer. Hur regnet försvann för sex år sedan och hur den efterföljande torkan tagit allt de tidigare levt av.

Det här är en låst artikel. Logga in eller beställ prenumeration för att läsa mer.