Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Högern vann i Finland - Topi Lappalainen
I april förlorade Socialdemokraterna i Finland makten, trots Sanna Marins rockstjärnestatus. Vad hände egentligen? Topi Lappalainen rapporterar.
 

Riksdagsvalet i Finland den 2 april 2023 ser ut att leda till en skarp politisk kursändring, inte i utrikespolitiken, men i inrikespolitiken. Högerpartierna och Sannfinländarna segrade relativt stort jämfört med resultatet fyra år tidigare. Samlingspartiets retorik om att få skuldsättningen i bukt gick hem, trots att Finland inte befinner sig i någon skuldkris.
 

Socialdemokraterna, under ledning av en populär statsminister i Sanna Marin, gick till val i en situation där väldigt många var nöjda med den förda politiken. Inte minst vad gäller hur regeringen hade hanterat pandemin och energikrisen. Skuldsättningen som diskuterades i valet berodde till stor del på det akuta krisläget och största delen av regeringens krisåtgärder hade accepterats av högern när det begav sig, även om man inte skulle ha trott det när man lyssnade på kampanjtalen.
 

Socialdemokraterna ökade kraftigt i Helsingfors där man gick om De gröna och kom på andra plats efter högerpartiet Samlingspartiet. En lång rad tidigare tunga förluster för Socialdemokraterna i huvudstaden hade lett till en konstellation där Samlingspartiet och De gröna dominerade. De gröna hade till och med varit det största partiet i Helsingfors efter riksdagsvalet 2019, men kom nu på tredje plats i deras traditionellt starkaste fäste.
 

De tre största vinnarna i hela landet var Samlingspartiet, Sannfinländarna och Socialdemokraterna i ett val som uppfattades som ett statsministerval. Alla tre partierna befann sig runt 20 procent i opinionsmätningarna och vilket som helst av dem hade kunnat bli etta och inleda regeringsförhandlingarna som största parti. Nu blev Samlingspartiet etta med 20,8 procent, Sannfinländarna tvåa med 20,1 procent och Socialdemokraterna trea med 19,9 procent, men alla tre befann sig inom en procentenhet.
 

Det här är en låst artikel. Logga in eller beställ prenumeration för att läsa mer.