Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Fortsatt högerregering i Grekland: men våras det för Pasok? - Pavlos Cavelier Bizas
Det finns likheter mellan grekisk och svensk politik. Pavlos Cavelier Bizas skriver om det senaste valet i Grekland och vilka lärdomar vi kan dra för Sverige.

Likt många andra greker utomlands följde jag söndagens val i Grekland med spänning. Tyvärr slutade det med besvikelse över att den sittande högerregeringen fick förnyat förtroende. Högerpartiet Ny Demokrati som leds av premiärminister Kyriakos Mitotsakis fick ungefär lika högt stöd som i förra valet 2019 (cirka 40 procent).

 

De kommer dock till skillnad från förra valet inte kunna bilda en regering på egen hand direkt. Grekland har ett speciellt valsystem som ger det största partiet 50 bonusmandat för att enklare möjliggöra majoritetsregeringar. Reglerna ändrades dock med start detta val vilket innebär att bonusmandaten är möjliga att få först efter en andra omgång. Eftersom det gick så bra för Ny Demokrati har de meddelat att de kommer avvakta en andra valomgång den 25 juni för att få egen majoritet i parlamentet i stället för att regeringsförhandla med andra partier nu.

Det största oppositionspartiet Syriza, motsvarigheten till Vänsterpartiet i Sverige, gjorde ett katastrofval. De tappade 11 procentenheter, från 31 procent till 20 procent, trots att de suttit i opposition den senaste mandatperioden. Vårt systerparti, socialdemokratiska Pasok, gjorde däremot ett bättre val och ökade sitt stöd med över 3 procentenheter, dock från låga nivåer; från 8 procent till 11 procent.

Valresultatet blev ett misslyckande för vänsteroppositionen som det senaste året har haft flera gyllene tillfällen att öka sitt stöd då regeringen skakats av flera skandaler. Bland annat avslöjades det att en säkerhetsmyndighet, som genom ett politiskt beslut placerats under premiärministerns kontroll, hade avlyssnat flera journalister och oppositionspolitiker, däribland Pasoks partiledare Nikos Androulakis. Bland annat ledde detta till att Grekland tappade stort i ”World press freedom index” och landade lägst i rankningen bland EU-länder. I mars i år skedde också en tragisk tågkrasch där 57 människor miste livet. Stor kritik riktades mot regeringen för att man inte investerat tillräckligt i järnvägsunderhållet.

Skälet till att dessa händelser inte gett någon större effekt i valresultatet tror jag är för att många inte litar på vänsteroppositionen. Syrizas ledare Alexis Tsipras har haft problem med trovärdighet eftersom han regerade mellan 2015 och 2019 och inte lyckades genomföra det han sa att partiet skulle göra om det kom till makten. Ekonomin var förvisso dålig då, precis efter finanskrisen, medan ekonomin har återhämtat sig de senaste fyra åren under Mitsotsakis regering. Även om det berott på korrelation snarare än kausalitet har han belönats för det i detta val.

En annan fråga där regeringen har starkt stöd är att ta hårdare tag mot migranter. Många flyktingar söker sig till Grekland som första eu-land. Mitsotsakis som tycks ha kopierat ett vallöfte från Trump gick till val på att bygga en mur mellan Grekland och Turkiet med kravet att eu ska betala för muren.

Tyvärr finns det också en uppgivenhet gentemot politiken generellt i Grekland, något som visar sig i det låga valdeltagandet på 61 procent. Många anser att de politiska alternativen är dåliga och att det inte spelar roll vad man röstar på. Grekland är ett land som likt usa haft dynastier inom politiken. Nuvarande premiärminister Kyriakos Mitsotsakis pappa har också varit premiärminister mellan 1990 och 1993 och Papandreousläkten har haft tre socialdemokratiska premiärministrar under 1900- och 2000-talet. Det i kombination med hög korruption har skapat ett stort politikerförakt i Grekland.

Det här är en låst artikel. Logga in eller beställ prenumeration för att läsa mer.