Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Vi unga har fått nog - Lisa Nåbo, ordförande SSU & Elfva Barrio, ordförande S-studenter

Sverige har en fått en ung generation uppvuxen i ett dysfunktionellt samhälle.

Lisa Nåbo och Elfva Barrio skriver om ett tålamod som börjar tryta, och en kongress som måste sätta ner foten.

 

 

Vi är den första generationen på länge som kommer få det sämre än våra föräldrar. Den insikten gör mycket med vår framtidstro. Faktum är att fler än hälften av oss inte tror på politikens förmåga att lösa samhällsproblemen. Än mer oroväckande är att en femtedel av de unga männen inte nödvändigtvis anser att demokrati är det bästa styrelseskicket.

 

Tjugo år av borgerlig majoritet i Sveriges riksdag märks av i vår vardag. Lägg därtill till 90-talets avregleringar och budgetsanering. Resultatet är att vår generation har vuxit upp i ett samhälle som är kroniskt underfinansierat där kriserna avlöser varandra.

 

Vi är den första generationen på länge som kommer få det sämre än våra föräldrar.

Vi törstar efter en framtid att tro på. Den unga socialdemokratin är tydlig: vi vill se det starka samhällets återkomst.

 

En välfärd att lita på

Samhällets styrka kan mätas i välfärden. Vår generation har växt upp i en skola med marknadskaos, glädjebetyg och lärarbrist. Köerna till BUP ringlar långa, och platsen du bor på avgör om du får vård i tid. Sprickorna i välfärden har länge präglat vår vardag. Efter årsskiftet tvingas unga dessutom välja mellan tandläkarbesök och kurslitteratur, när regeringen tagit bort den fria tandvården för unga.

 

Trots att behoven är stora tillåts miljarder kronor försvinna ur välfärden till privata vinster. En förutsättning för att bygga en välfärd värd namnet är därför att fasa ut de vinstdrivande bolagen i välfärden. Men fler reformer behövs som tydligt märks i ungas vardag. Det är hög tid för en tandvårdsreform där tandvården jämställs med annan sjukvård. I ett välfärdssamhälle ska klassklyftorna inte
synas i munnen, oavsett vilken generation du tillhör.

 

En aktiv bostadspolitik

Situationen för unga på svensk bostadsmarknad bör hanteras med den seriositet den kräver. En fjärdedel av landets unga vuxna bor fortfarande hemma hos sina föräldrar. Det vill säga, en stor del av vår generation är utestängd från bostadsmarknaden. Felstegen i bostadspolitiken har varit många.

 

Bostadspolitiken har under lång tid varit nedprioriterad i Sverige, något som fått långtgående konsekvenser för både bostadsmarknaden och samhället i stort. Historiska beslut har skapat en bostadsmarknad där spekulation snarare än behov styr utvecklingen.

 

Konsekvensen är en kraftigt underdimensionerad bostadsmarknad, där nybyggnationen inte möter befolkningens behov.

Staten har dragit sig undan sitt ansvar för bostadsförsörjningen. Riskerna har överförts till individen, medan kommunernas utrymme för investeringar har begränsats. Konsekvensen är en kraftigt underdimensionerad bostadsmarknad, där nybyggnationen inte möter befolkningens behov. För att bryta utvecklingen är ett återinfört byggstöd ett viktigt första steg. Men för att säkra att unga har ett tak över huvudet behöver staten ha större kontroll över bostadsförsörjningen. Ett statligt byggbolag som kan stå emot när konjunkturcyklerna svajar är ett viktigt verktyg. Det krävs en långsiktig och aktiv bostadspolitik, där staten återigen tar en central roll i att säkra bostadsförsörjningen för alla.

 

Samhället vi vill verka i kostar. Vi har inte orimliga förväntningar. Tågen ska gå i tid. Sjukvården ska vara tillgänglig. Bostadsbyggandet ska möjliggöras. Lägg därtill att försvaret ska finansieras. I det läget vi befinner oss i är det fullständigt orimligt att det går 71 industriarbetarlöner på en vd-topplön. I det läget vi befinner oss i är det fullständigt orimligt att det finns stora obeskattade förmögenheter och arv samtidigt som barnfamiljer har svårt att få månadsbudgeten att gå ihop.

 

En ny ekonomisk politik

Behovet av en ny ekonomisk politik är tydlig. Vi behöver ett finanspolitiskt ramverk som möjliggör investeringarna vi behöver för att kunna uppleva ett fungerande Sverige. Vi behöver också se till att de som har mest betalar mest. Att införa en förmögenhetsskatt är ett bra första steg.

 

Den unga socialdemokratin längtar efter ett Sverige där unga kan flytta hemifrån, tågen går i tid och välfärden finns i hela landet.

Vi samlas på partikongressen i Göteborg för att anta den politik vi går till val på 2026, och som tar Sverige in i 2030-talet. Det är en stor uppgift för er som väljs till ombud. För att forma politiken som lockar fler unga till socialdemokratin behöver unga ombud väljas och få ta plats på kongressen.

 

I maj har vi chansen att forma en modern socialdemokrati som inte ber om ursäkt, utan som med självförtroende bygger Sverige starkare. Den unga socialdemokratin längtar efter ett Sverige där unga kan flytta hemifrån, tågen går i tid och välfärden finns i hela landet. Så kan vi bryta 20 år av borgerlig majoritet och bygga ett Sverige där unga har skäl att tro på framtiden.