Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

S+M = Sant? - Klara Watmani

På fyra månader har Socialdemokraterna i Tyresö tillsammans med Moderaterna kunnat leverera mer än under de senaste två åren med mittenpartierna. Det skriver kommunalrådet Klara Watmani. Men är modellen någonting för en framtida regering?

 

Många partikamrater blev förvånade när Socialdemokraterna i Tyresö tidigare i år valde att bryta ett sex år långt samarbete med Miljöpartiet och Liberalerna för att i stället bilda koalition med Moderaterna; partiet som ofta utmålas som vår huvudmotståndare.

Men för mig som kommunpolitiskt förtroendevald var det ett alldeles självklart val. Jag ska återkomma till varför.

Tyresö är på många vis en fantastisk kommun. Vi kan erbjuda våra närmare 50 000 kommuninvånare en naturskön skärgård i öster och urskog i Tyresta nationalpark. Man kan besöka Tyresö slott eller Alby friluftsgård. Men Tyresö är trots sitt namn ingen ö, och inte heller isolerat, om än något besparad, från de samhällsproblem som genomsyrar hela landet. Även i vår kommun rekryteras ungdomar och riskerar att hamna i ett liv med missbruk och kriminalitet. Sverige som nation befinner sig i ett akut läge som medför att politiker måste göra sitt yttersta för att lösa problemen. Brott ska bekämpas men också brottens orsaker. Klyftorna har i flera år ökat och utvecklingen blev inte bättre under våra år i regeringsställning.

För samtliga förtroendevalda måste frågeställningen vara; vad behöver jag göra för att lösa våra grundläggande problem. Jag tror att svenska folket förväntar sig av de etablerade partierna att hitta lösningar oavsett blocksituation.

I Tyresö hamnade de politiska åtgärderna i skymundan efter valet 2022 på grund av politiska spel eller taktiserande. En politisk plattform borde ha tagits fram när vi bildade ett nytt styre, men våra politiska samarbetspartier ansåg det inte vara nödvändigt. I stället blev den årliga budgeten en förhandling om vilken politik som skulle föras och för att få majoritet behövdes dessutom Vänsterpartiets stöd. Inför arbetet med 2024 års budget meddelades från delar av minoritetsstyret att Vänsterpartiet inte längre var välkomna. Det innebar att det inte skulle finnas någon majoritet för styrets budgetförslag. Vår budgetprocess avstannade helt och vi befann oss i ett omöjligt läge. Detta samtidigt som vi såg behovet av viktiga politiska reformer.

Det innebar att det inte skulle finnas någon majoritet för styrets budgetförslag

Vi socialdemokrater blev frustrerade eftersom vi ansåg att utvecklingen av kommunen hade stannat av. Vi behövde komma vidare. En hand räcktes ut till Moderaterna med en förfrågan om att ta ett gemensamt ansvar för vår kommun. Vi insåg, på grund av våra partiers olika ideologiska grund, att vi skulle bli tvungna att kompromissa för tyresöbornas bästa. Men trots det vilar vårt samarbete på en plattform som har ett starkt fokus på en fungerande välfärd och en hållbar ekonomi.

I dag har vi kommunala ordningsvakter på plats, vi går från inga till två kommunala äldreboenden, grundskolan prioriteras, två nya våtmarker ska etableras och socialtjänsten får ett utökat anhörigstöd. Ett axplock ur en välformulerad och genomförbar politisk plattform. På fyra månader har vi tillsammans kunnat leverera mer än under de senaste två åren. Allt för att vi gemensamt bestämde oss för att göra vårt yttersta för att lösa de verkliga problemen.

Så här i efterhand har både vi och Moderaterna funderat på varför vi inte gjort detta tidigare. Men jag kan konstatera att vi var redo först i våras, både personligt och politiskt. Det var speciellt att behöva ifrågasätta något så grundläggande som avståndet mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Men det gav oss även viktiga insikter.

När vi riskerar vår relevans på grund av parlamentariska förutsättningar riskerar vi inte bara, utan missbrukar, det förtroende allmänheten gett oss. Att styra tillsammans med Moderaterna innebar att vi för första gången på sex år kunde formulera en politisk plattform och skaka hand på den politik vi tillsammans ska genomföra fram till valet 2026. Vi kunde också fortsatt göra det vi lovat våra väljare i valet 2022, prioritera skola, äldreomsorg och socialtjänst.

 

Den vanligaste frågan jag får om vårt samarbete är om jag inte är rädd för hur det kommer att gå för Socialdemokraterna i valet, om det inte uppfattas som någon skillnad mellan S och M.

Och visst. Konflikt må vara ett negativt laddat ord, men i politiken fyller det sitt syfte. Den tydliggör skillnaderna mellan politiska alternativ för väljarna och vilka som bär ansvar för samhällsutvecklingen. Helt enkelt, det tydliggör vilka som förtjänar att få ett förnyat förtroende.

Kommunpolitik handlar om pragmatism och som ansvarig ska du se till att saker funkar. I Tyresö har vi lärt oss att aldrig låta de parlamentariska realiteterna sätta stopp eller begränsa våra möjligheter att lösa riktiga problem för de personer som har röstat fram oss, tyresöborna. De äldre ska kunna åldras värdigt och tryggt, de unga ska ha en hög kvalitet i sin skola, föreningslivet ska vara levande och socialtjänsten trygg. Händer måste sträckas ut, politik måste formuleras och sedan stötas och blötas. Medborgarna förväntar sig att vi gör vad vi kan för att forma en bättre kommun för varje tyresöbo.

Socialdemokraterna som parti måste ta ledningen i arbetet för ett tryggt Sverige. Det gör vi genom att föreslå breda blocköverskridande överenskommelser för att få bukt på vår största samhällsutmaning just nu. Gängkriminaliteten. Vi är skyldiga varje unge mer, oavsett vem som sitter vid regeringsmakten. Ledande gängkriminella som driver den kriminella framväxten med att värva barn och sprida skräck måste klassas som inhemska terrorister och dömas därefter – samtidigt som socialtjänst, föreningsliv och skola behöver kraftigt ökade statliga medel.

Nu står majoriteten av landets kommuner och regioner inför en verklighet där den unga befolkningen minskar, men där behoven för den enskilde ökar. Här måste staten svara upp, och här måste partiet nationellt lägga fram skarpa förslag samtidigt som regeringen kritiseras för sin tafatthet. Ett förslag kan vara att låta staten stå för sina kostnader. Vill en åklagare under förundersökningstiden placera en ung person på sis-hem bör det också vara staten som står för kostnaden. Kommunens insatser kan för en individ gå från tiotusen i månaden till en miljon kronor, en kostnad som förhindrar annan förebyggande politik för fler unga som ännu går att fånga upp. Kommunerna befinner sig helt enkelt i en verklighet det inte går att budgetera för.

Alla skriker efter förebyggande insatser och det är där vi i Tyresö har lagt allt vårt fokus. Med ett brett föreningsliv, utvecklat stöd för elever i behov och en stärkt socialtjänst. Men precis som alla andra kommunpolitiker kan jag konstatera att det inte räcker. Vi behöver fler verktyg och mer resurser. Med en politisk majoritet med bred samsyn i kommunen har vi också möjligheten att genomföra nödvändig politik, om politiken nationellt svarar upp och levererar det som är nödvändigt.

Vi är nu halvtid i denna mandatperiod.

Visst, den nationella arenan har andra spelregler men grunden är densamma. Politik har aldrig varit lätt och politik ska inte vara lätt. Men vilka man samarbetar med och i vilka former spelar roll. Och visst är det enkelt att vara klok i efterhand, men nationellt blev mandatperioden 2014–2018 bekymmersam med flera förluster i budgetomröstningar och missförtroendehot som försvagade regeringen. Inte heller januariavtalet blev särskilt lyckat med stora eftergifter och småpartier som svajade.

 

Vi är nu halvtid i denna mandatperiod. Frågan om regeringsbildning efter nästa val kommer att hamna mer i fokus. Journalister, som i vår tid tycks ha en fäbless för det politiska spelet och vem-tar-vem, kommer vilja förenkla och skapa två alternativ som står mot varandra. Men så enkelt är det aldrig i politiken.

Kanske kommer Tidögänget inte att överleva ens om de får majoritet efter valet eftersom SD kräver en plats i regeringen. Vi socialdemokrater har således goda chanser att bilda regering. Det kan vara en regering bestående av en, två, tre, fyra eller fem partier. Det kan vara en enpartiregering som förhandlar budget över blocken och olika sakfrågor med olika majoriteter. De teoretiska alternativen är många, men den mediala logiken vill förenkla.

Då gäller det att hålla huvudet kallt. Grunden för oss måste alltid vara att fokusera på hur vi löser de verkliga problemen. Utifrån det kan vi sedan välja med vilka vi samarbetar och hur. Det är lärdomen från Tyresö. Så skapar vi ett tryggt, välmående samhälle där vi får med oss varenda unge.

Text: Klara Watmani, kommunalråd i Tyresö