Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Den unika ön - Meit Fohlin

På Gotland är alla partier överens. Om inte staten agerar riskerar sjukvården på ön att kollapsa. Regionstyrelsens ordförande, Meit Fohlin, beskriver partiets valframgång och situationens allvar.

Det här med att bo och leva på en ö. Det är så fantastiskt. Det bästa är närheten till varandra. Ö-bor vet att det alltid är upp till oss själva, vi behöver varandra och litar inte på andra när det gäller. Vetskapen om att man på en ö alltid kan riskera att bli avskuren världen ger en speciell ö-känsla. Hos oss som lever på Gotland är närheten till varandra stor.

Samtidigt har utsattheten alltid också gjort att vi öppnat upp. Samarbete och samverkan gjorde att Gotland tidigt tog position som ett nav i havet, ett centrum för kommers. Redan på järnåldern handlade gotlänningar med andra och under vikingatiden var Gotland rikt. Flest guld- och silverskatter i världen har hittats på Gotland. Historiens vingslag känns. Närheten till historien gör sig påmind inte minst i Visby, som är en världsarvsstad utpekad av Unesco.

Havet, stränderna, alvarmarkerna, kalkstenen, de vindpinade tallarna, raukarna, den unika floran och faunan, det karga och det bördiga, torka, vattenbrist. Det sätter en prägel på ön. Småföretagarna, den levande landsbygden, de en miljon gästnätterna, kryssningsresenärerna, Almedalsveckan och Medeltidsveckan, Uppsala universitet Campus Gotland, nattlivet året runt, det lokalt odlade, Så mycket bättre, Bergman, lamm, Stångaspelen och GGN. Sånt sätter också prägel på Gotland.

På Gotland finns många företag, framför allt en- och fåmansföretag. Region Gotland är den största arbetsgivaren med cirka 7000 anställda. Sedan ett stort hopp till nästa som är Försvarsmakten, Försäkringskassan, Svenska Spel och sedan PayEx. Således är Gotland tungt beroende av statlig närvaro för kvalificerade tjänster.

 

Gotland är enda platsen i Sverige där en kommun, en region och ett län delar geografi. Länsstyrelsen Gotland har en region och en kommun att samordna.

Gotland är enda platsen i Sverige där en kommun, en region och ett län delar geografi. Länsstyrelsen Gotland har en region och en kommun att samordna. Gotland är den enda kommunen som också är en region. Ingen annan kommun har ansvaret för sjukvård, sjukhus, kollektivtrafik och regional kultur. Region Gotland är landets enda ö-region och samtidigt är vi den i särklass minsta region – mindre än hälften så stor som Jämtland-Härjedalen. Samtidigt är vi, med 61000 invånare, en hyfsat stor kommun och till ytan fjärde störst efter Kiruna, Jokkmokk och Gällivare. Ihop med Öckerö är vi den enda kommunen utan fast landförbindelse.

Jag, som ordförande på Gotland, är således både KSO och RSO. Frågorna på vårt politiska bord är både kommunala och regionala. Ingen annanstans finns den bredden. Ekonomiskt har vi EN plånbok. Gotland är således den enda platsen i hela Sverige där det kommunala uppdraget, med skola och omsorg, ska rymmas i samma budget som ansvaret för det regionala uppdraget, där sjukvården är den ekonomiskt tunga delen.

 

Det politiska landskapet och valet -22
Av tradition är det vart fjärde år nytt styre på Gotland. Det är Socialdemokraterna och Centerpartiet som turas om om makten. Historiskt är det klassiskt vänster-högerlandskap. Tills nu.

2022 ökade Socialdemokraterna på Gotland med 5 procent. Centerpartiet styrde med forna alliansen i minoritet under förra mandatperioden. Det var så tydligt dåligt. Sverigedemokraterna lyckades utnyttja sin maktställning. Alliansens politik blev svår att genomföra och långsiktigheten blev lidande. Samarbetet funkade inte och det märktes. De slutade ha fokus på gotlänningarna och blev både introverta och griniga. De tappade i alla frågor som var viktiga för Centerpartiet när de drog i gång en stor skolnedläggningsutredning, klev ur principer för landsbygdsutveckling och slutade ha dialog. Pandemin bidrog till en synnerligen god ekonomi – de ekonomiska resultaten var höga men de mänskliga relationerna allt sämre.

Vi började därför tidigt planeringen för ett maktskifte genom att involvera hela vår organisation i arbetet med valplattformen. Medan S nationellt hade fokus på frågor som inte alltid berör Gotland (till exempel gängkriminalitet, brott och straff) gick vi lokalt fram på klassiska välfärdsfrågor och hållbar framtid som vi bygger tillsammans. Speciellt äldreomsorgen nådde vi fram bra med. På Gotland har vi en snabbt växande åldrande befolkning och det stormade i media när det förekom missförhållanden på två privat drivna äldreboenden i Visby. Ta tillbaka kontrollen över äldreomsorgen och satsa på medarbetarna som dragit ett tungt lass under pandemin var centrala budskap vi vann på.

Styrelsen var också tidigt ute med att anta en valstrategi. Knacka dörr är vårt viktigaste verktyg och här sticker vi också ut – vi är många och vi knackar medvetet. Vi visste var vi skulle knacka och vi var uthålliga. Vi satte också tonen. Vi var mest relevanta och vi lyckades fånga upp väljarna som längtade efter förändring med en positiv kampanj med framåtanda. Vi vann också landsbygden och gick fram stort i klassiska C-distrikt. Vi gick också framåt bland utbildade medelklassväljare medan vi tappade i våra klassiska arbetarområden. Främst till SD.

Vi pratade om hela ön, om att man lokalt vet behoven och att vi ska lyssna bäst. S ska alltid vara mest nyfikna på dem vi möter – och det ska märkas. Det betyder nåt när vi knackar dörr. Vi ska fråga och lyssna – inte bara berätta. När vi gör det så tar vi dem vi möter på allvar och ger dem ett stort värde. Den framtoningen hade vi också i debatten. Hellre bygga på och vidareutveckla vad andra säger än att sabla ner och veta bäst.

 

Valet gav makten – ihop med M
Vi blev tydligt störst. Vi gick från 18 mandat till 23. C och M fick båda 13. Vi kunde inte få majoritet med V och MP så något nytt krävdes. Vi satte ihop en förhandlingsdelegation och träffade alla partier. I dag styr vi med M och vi landade där mycket på grund av att det var lättast. Vi kunde snabbt enas om en politisk överenskommelse. Vi löste direkt ut de svåraste frågorna och utgick från det. M har inte haft RSO-posten på väldigt länge medan Centern tydligt anser sig inneha den helt oavsett valresultat och mandat. Deras självbild är att det är de som är störst och det gör dem också svåra att samarbeta med.

 

När vi nu tar tillbaka äldrevård i egen regi gör vi det för att få kontroll och schyssta stabila villkor i välfärden, medan M gör det för att kassa företag inte har något existensberättigande.

Vi kommer fortfarande överens i styret. Vi hittar fram i de flesta frågor fast med lite olika retorik. När vi nu tar tillbaka äldrevård i egen regi gör vi det för att få kontroll och schyssta stabila villkor i välfärden, medan M gör det för att kassa företag inte har något existensberättigande.

Socialdemokraternas stora rutin och vana att leda gör att vi också tar stort ansvar. Vi leder de viktiga välfärdsnämnderna som vård, skola och omsorg och så klart regionstyrelsen. Det ger fördelarna med att alltid synas och fronta, men också nackdelarna det ger just nu. När regeringen inte skjuter till resurser, inte höjer statsbidragen och har skapat en sjukvårdskris är det tufft. Vi har frontat minusbudget, negativa resultat och tuffa beslut. Det svåra är att göra det när vi samtidigt, givet vårt samarbete med M, har svårt att skylla på regeringen. Vi bär det tunga ansvaret utåt. Läget i det är utmanande men ett ansvar som är viktigt att ta. Särskilt nu.

 

Sjukvården största utmaning för Gotland
Ö-läget, tillsammans med det lilla befolkningsunderlaget, skapar stora svårigheter för gotländsk hälso- och sjukvård. Skattekraften från 61000 invånare kan inte bära kostnaderna för den vård som måste finnas på Gotland utifrån vårt geografiska läge.

Ö-läget tillsammans med den stora variationen av personer som befinner sig på Gotland över året är en stor utmaning för hälso- och sjukvården. Beroendet av färje- och flygförbindelser och avsaknaden av reservhamn gör ön mycket sårbar avseende persontransporter och logistik.

Vi har sjukvård på Gotland som vi med det lilla befolkningsunderlaget inte skulle ha om vi inte vore en ö. Vi kan inte vara utan förlossning och ö-läget kräver ett akutsjukhus som har en större kompetensbredd, fler specialiteter, samt mer omfattande jourlinjer än vår litenhet egentligen medger. Dessutom egen smittskyddsverksamhet, mer omfattande investeringar i utrustning, lokaler och teknisk verksamhet än ett jämförbart länssjukhus på fastlandet.

Vi har låtit externa utredare se på vilken sjukvård vi har på grund av ö-läget och vad överkostnaderna för det faktiskt är. Analysen visar att kostnaden för den ”överkapacitet”, som måste finnas på grund av ö-läget, förra året utslaget per invånare, var 10000 kronor högre än snittet i riket. Det innebär drygt 600 miljoner per år. För att sätta underfinansieringen i perspektiv så har Region Gotlands sjukvård en budget på cirka 2 miljarder kronor för 2024. Hela Region Gotland omsätter drygt 6 miljarder. 600 miljoner utgör alltså nästan 10 procent av den totala budgeten.

För att klara sjukvården skär Region Gotland i den kommunala delen. År efter år sparar vi på förskolan och skolan för att klara sjukvården. Ingen annanstans ställs skolan eller äldreomsorgen mot operationer och cancervård. Region Gotland ligger mycket lågt i kostnader för exempelvis äldreomsorg och LSS-verksamhet. Vi är stolta över vår effektivitet i många avseenden, men de stora besparingar som nu krävs för att täcka upp för sjukvårdens stora behov, riskerar att urholka kvalitet och utvecklingskraft i den primärkommunala grundläggande servicen. Nu märks effekterna påtagligt och vi tvingas till kortsiktiga åtgärder. Många nödvändiga investeringar har vi skjutit på och underhållsskulden växer.

 

Omvärldsläget med krig i Europa gör att man så väl nationellt som från Nato menar att Gotland bör ha ett beredskapssjukhus där robusthet, redundans och säkerhet prioriteras. Det kommer Region Gotland aldrig klara.

Till det ska läggas den geopolitiskt utmanande situationen där Gotlands läge i Östersjön kräver handling. Ö-läget utmanar. Både patienter och kompetens riskerar bli fast här eller på fastlandet. Omvärldsläget med krig i Europa gör att man så väl nationellt som från Nato menar att Gotland bör ha ett beredskapssjukhus där robusthet, redundans och säkerhet prioriteras. Det kommer Region Gotland aldrig klara.

 

Ö-politik för framtiden
EU är bra på att jobba med regionerna och geografierna som utgångspunkt. Sverige mycket sämre. Socialdemokraterna skulle behöva bli starkare i att anamma en politik generellt som tydligare utgår från att vi har så olika förutsättningar i olika delar av landet. Det skulle bidra till ökad utveckling och tillväxt både lokalt och för Sverige nationellt. Alla vi som är regionalt utvecklingsansvariga i landet ser detta tydligt och vill bidra.

För några år sedan tog jag initiativ till en OECD Territorial Review för Gotland, en rapport där de erbjuder analys och policyrekommendationer för att territoriell utveckling. Det var det första OECD gjorde för en ö-region. Det blev en ögonöppnare för OECD där de såg precis just det vi ö-bor vet – öar delar väldigt många problem och utmaningar men också möjligheter. OECD visar tydligt på Gotlands, och andra öars, särskilda utmaningar. OECD är tydliga med att särskild nationell hänsyn måste tas i form av ö-politik för att lika villkor ska erbjudas befolkning, näringsliv och offentlig sektor på öar. I Sverige saknas en ö-politik helt. I många andra länder finns ö-politik. Exempelvis finns i Finland Rural and Island policy, på Irland finns Our Living islands och i Danmark har man system för att säkerställa att transporter till öar inte ska vara dyrare än landvägen.

 

Men vi kan inte längre ta från barn och äldre för att klara vården. Alla gotländska partier är överens och alla driver gentemot nationell nivå.

För oss är det avgörande! För att vi som kommun ska klara av att också driva sjukvården framåt måste något nytt hända. Man kan tänka sig flera scenarion: att staten inför ett särskilt ö-tillägg som kompenserar för sjukvårdskostnaderna, att ansvaret för den gotländska sjukvården uppgår i en annan större sjukvårdsregion, eller också att staten tar ansvar för vården.

Men vi kan inte längre ta från barn och äldre för att klara vården. Alla gotländska partier är överens och alla driver gentemot nationell nivå. Centern har hörsammat och Centern är vår största konkurrens. Hörsammar Socialdemokraterna det OCH en mer regionalt inriktad politik för Sverige vinner vi landet. Ska Sverige hålla ihop behövs Socialdemokraterna – och då börjar det alltid lokalt.