Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Valet visade att Sverigedemokraterna kan stoppas av en motståndets mur. Det handlar om att granska deras politik, och om en politik för välfärd och minskade klyftor, menar Lisa Pelling.

 

Den här valrörelsen har präglats av att folk med främlingsfientliga åsikter och värderingar kände medvind som aldrig förr.
De som tidigare kanske hållit tillbaka gav sig i år själva rätten att vräka ur sig antisemitism, rasism och hat i valstugor, på gatan, på sociala medier. Valförrättare förnedrades i själva vallokalen, när väljare krävde att få lämna sin röst »hos en svensk«. Alternativ för Sverige skickade hem broschyrer med budskapet »Dags att åka hem«. Hur skyddar man sitt barn mot att hitta ett sådant budskap på hallmattan? När barn på skolgården säger »Om min pappas parti vinner, måste din pappa lämna Sverige«, vad gör det med oss som land, med oss som bor här? Oavsett vem som i slutändan bildar regering, vet vi en sak: kampen mot rasismen är viktigare än någonsin.

Sverigedemokraterna kände medvind, men kanske slog de också för första gången in i väggen, kanske gick de trots allt in i motståndets mur. Det var, som Johan Anderberg påpekade i Expressen 10/9, farligt mycket luft i de prognoser som fick oss själva och omvärlden att tro att en tredjedel av svenska folket plötsligt var beredda att rösta på ett nyfascistiskt parti med rötter i nazismen. Inte minst för att illusionen om att SD:s politik hade så brett folkligt stöd kan ha fått andra partier att gå i ännu mer repressiv riktning. Men SD:s procentandel (17,5 procent eller en sjättedel av befolkningen) är också en bra bit under det stöd de haft tidigare under mandatperioden. Enligt Skop, som i den sista mätningen gav sd 17,4 procent, hade de över 20 procent under hela augusti, och Demoskop, som mätte deras stöd till 17,2 procent i den sista mätningen, gav dem 19,2 i en mätning som publicerades den 29 augusti. 

Jag tror att granskningar av Sverigedemokraternas sakpolitik gjorde skillnad…

Hela den här texten finns att läsa i tidningen. De som går att läsa gratis börjar med orange färg. Teckna gärna en årsprenumeration nu för endast 199kr!