Praktikantarbete: Socialdemokraternas användande av sociala medier på lokal nivå
Att nå ut med politiska budskap har aldrig varit så lätt, och samtidigt så svårt, som det är i dag. Via sociala medier kan vem som helst nå ut till…
Att nå ut med politiska budskap har aldrig varit så lätt, och samtidigt så svårt, som det är i dag. Via sociala medier kan vem som helst nå ut till…
Idag har vi ett råare debattklimat i Sverige där konsekvenser blir att människor drar sig undan för att delta i den offentliga debatten. I förra veckan avslöjade Dagens ETC ett…
I Coronakommissionens första delbetänkande riktas skarp kritik mot samtliga beslutsnivåer för det höga dödstalet på landets äldreboenden under coronapandemins första våg. Det är nu centralt att komma till rätta med…
När epidemier, finanskriser och tragedier knackar på dörren blottas allvarliga utmaningar. Utmaningar som inte kan lösas av privatiseringar, marknaden och högerpolitik, utan av en tro på både sociala program, samhällets styrka och på folkets solidaritet. Finns dessa program och denna styrka i dagens socialdemokrati? Är vi redo för vår tids utmaningar?
Hur vill vi att framtidens arbetskraftsinvandring ska ser ut?Tankesmedjan Tiden arbetar med två rapporter om framtidens migrationspolitik som kommer att släppas under våren. Den första handlar om arbetskraftsinvandring.
När: Torsdagen den 20/2 12.00-13.00
Var: Tankesmedjan Tidens lokaler, Olof Palmes gata 9, 5:e våningen
Seminariet är gratis men anmälan obligatorisk.
LO:s och Tankesmedjan Tidens rapport om en mer rättvis klimatomställning genom klimatväxling har fått uppmärksamhet i bl a Aftonbladet. Men Moderaterna i Stockholm kallar det för ”en krigsförklaring mot stockholmarna”.
Regeringens utredare Lars Arrhenius har idag föreslagit ett stopp för nya religiösa friskolor. Det är bra. Men att ett etableringsstopp ska träda i kraft först 2023, att förskolor är undantagna, och att detta inte gäller befintliga religiösa friskolor är olyckligt. Tankesmedjan Tiden är kritisk till detta och visar i en ny kortrapport att det går att tolka de internationella konventionerna som att ett stopp för alla religiösa friskolor är möjligt.
Nu är det äntligen dags för den uppdaterade och omarbetade upplagan av den klassiska idéboken Vad är socialdemokrati? Författarna Ingvar Carlsson och Anne-Marie Lindgren går igenom socialdemokratins idégrund. I denna upplaga belyser de även de utmaningar som kan få stor betydelse för vår framtid: klimatkrisen, migration och integration, ökade klyftor och hoten mot demokratin.
Hur ska socialdemokratin ta sig an vår tids stora ödesfråga: den allt mer akuta klimatkrisen? Tankesmedjan Tiden har under hösten initierat ett idéutvecklingsarbete om klimatet. Resultatet, antologin ”Tiden rinner ut”, är ett försök att formulera arbetarrörelsens svar på klimatkrisens många svåra frågor. Antologin består av fyra delar författade av starka röster inom arbetarrörelsen. Delarna behandlar nedanstående frågor:- Emilia Bjuggrens kapitel: Hur kan kraftfulla klimatinvesteringar för att stärka omställningen finansieras?- Emil Bustos och Elis Örjes kapitel: Är en omprövning av delar av energipolitiken nödvändig?- Kajsa Borgnäs kapitel: Hur kan industrin ställa om utan att tappa i konkurrenskraft?- Torsten Kjellgrens kapitel: Hur ska socialdemokratin hantera de intressekonflikter som stärks när idé- och politikutvecklingen behöver präglas mer av hållbarhet?Boken kostar 120 kronor och den kan redan nu beställas här!Den 10:e december klockan 13:15-14:45 i ABF-huset på Sveavägen 41 i Stockholm kommer boksläppet gå av stapeln och då kommer kapitelförfattarna att presentera sina slutsatser och förslag.
Den 23 november var det dags för årets Socialistiskt Forum i ABF-huset i Stockholm. Tiden var på plats och ordnade två viktiga och spännande seminarium under dagen.
Det första handlade om feminism och vad är feminismen är idag. En kunnig panel satte tänderna i dagsaktuella frågor för feminismen. Finns det något i kampen som behöver förändras? Hur bemöter feminismen paradoxen i antifeministiska krafters frammarsch och det växande stödet och engagemanget för rörelsen? Hur går debatten och vilka är de stora striderna för dagens feminism? Diskussionen leddes av Tidens Elin Ylvasdotter, och gästades av Linda Skugge, Nina Rung, Veronica Palm, Maria-Elsa Salvo och Maria Sveland. Se seminariet i efterhand här!
Detta följdes av ett idépolitiskt seminarium om progressiv realism som en väg för socialdemokratin in i 2020-talet…
Stockholm, maj 2028. Regeringens budgetsammanträde slutade som vanligt med två slutsatser: kraftiga nedskärningar på välfärden och kraftigt höjda anslag till försvarsmakten. Sedan det demokratiska sammanbrottet i Finland, då den högerpopulistiska regeringen hade bjudit in ryska rådgivare och låtit ryska förband upprätta en bas på Åland, hade allt förändrats också för svensk politik. Den ryska framstöten hade skett massivt och på bred front. Tyskarnas beroende av rysk gas, britternas ökenvandring efter Brexit och framväxten av allt fler högerextrema regeringar med nära band till Moskva hade försvagat EU:s möjligheter att agera tydligt och samfällt när den demokratiska regeringen i Ukraina föll för aggressiv rysk destabiliseringspolitik.
Krismedvetenheten inom svensk socialdemokrati har lett till flera omprövningar, och nu växer det fram en ny starkt progressiv och realistisk huvudinriktning för 2020-talets S. Den präglas av en tydlig men hållbar vänsterbetoning i arbetsmarknads-, välfärds- och ekonomiska politiken. En del av förnyelsen är en kraftfull klimatpolitik, men också en verklighetsförankrad, principfast och lösningsorienterad grundsyn på frågor om exempelvis migration, tiggeri, hedersförtryck och inte minst integration.Denna nya inriktning har uttryckts av flera olika röster med skilda utgångspunkter: SSU-ordföranden Philip Botström, erfarna tänkaren och skribenten Anne-Marie Lindgren, LO-ekonomen Torbjörn Hållö, regionrådet i Stockholm Aida Hadzialic, Lundaforskaren Klas Gustavsson, Tidens Payam Moula (och undertecknad), nya socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (och flera andra S-statsråd), kommunalråd som Jimmy Jansson och Lars Stjernkvist samt många fler. Betoningarna och ställningstagandena i enskilda sakfrågor kan givetvis variera något, och detta är ingen formell eller samordnad gruppering.