Socialdemokratisk idéutveckling, kritik och politik sedan 1908.

Diskussion pågår - Arkiv

dec
okt

Religion är inte heligt för ett sekulärt parti

3 oktober, 2018

Diskussion pågår

Såväl staten som socialdemokratin ska vara neutrala inför olika livsåskådningar, och inte ge religion och trossamfund en särställning. Det garanterar allas livsåskådningsfrihet. Det menar Daniel Färm, chef för Tankesmedjan Tiden,…

sep

Religionen och socialdemokratin – dags för mer samarbet

13 september, 2018

Diskussion pågår

En antireligiös retorik har smugit sin in i socialdemokratins valretorik. Det är en olycklig utveckling för ett parti som vill ha en
levande dialog med samhällets olika gemenskaper, skriver Anna Karin Hammar.

Gärna regering – men först ett rejält parti

13 september, 2018

Diskussion pågår

Regeringsbildningen kommer förmodligen ta tid. Men socialdemokratin kan inte vänta. Trots ett valresultat över förväntan gjorde vårt parti sitt sämsta riksdagsval någonsin. Att detta gav svensk socialdemokrati knappa 30 procent…

aug

Natomedlemskap är ett sämre alternativ för Sverige

24 augusti, 2018

Diskussion pågår

Ett Natomedlemskap innebär allt för stora nackdelar och risker, däremot bör svensk försvarspolitisk strategi ta hänsyn till att uppdraget numera handlar om säkerheten i hela Östersjöområdet. Det skriver Krister Eduards.

jun

En ny vänster för medelklassen

19 juni, 2018

Diskussion pågår

Författarens korrigering: En tidigare version av denna artikel innehöll ordet kosmopolitanism, vars laddning och historia jag inte var medveten om då jag valde att använda det. Ordet är inte rättvisande…

Lööf borde ta avstånd från Centern i Högsby

11 juni, 2018

Diskussion pågår

Centralt har Centern tydligt tagit avstånd från Sverigedemokraterna, ändå kan partiet lokalt styra med stöd av samma parti. Varför ställer inte journalisterna fler kritiska frågor till Annie Lööf om detta? undrar Laila Naraghi.

mar

Vi måste bekämpa strukturer

28 mars, 2018

Diskussion pågår

Mitt bidrag till debatten om jämlikhet handlar inte om att bortse från strukturer eller ojämlikhet i utfall. Det handlar om att formulera ett tydligt och realistiska jämlikhetsbegrepp, skriver David Åhlén i ett svar till Per Sundgren.

Håll fast vid social och ekonomisk jämlikhet

26 mars, 2018

Diskussion pågår

Ekonomisk jämlikhet är förutsättningen för lika möjligheter, och i dagens alltmer ojämlika samhälle vore det ett misstag att diskutera jämlikhet utan att inkludera lika utfall, skriver Per Sundgren i ett svar till David Åhlén.

Känner ni solidariteten? Känner ni rörelsen? 

21 mars, 2018

Diskussion pågår

Mordet på den brasilianska politikern Marielle Franco visar betydelse av kampen mot rasism, för mänskliga rättigheter. Samtidigt visar reaktionerna på hennes död att gamla strukturer lever vidare. Det skriver Elin Sund.

En annan jämlikhet

6 mars, 2018

Diskussion pågår | Tankar i tiden

Socialdemokraternas jämlikhet bör handla mer om människors lika möjligheter, mindre om likhet i utfall. En sådan förändring skulle också ställa stora krav på att faktiskt satsa på sådana lika möjligheter, skriver David Åhlén.

feb

Folkbildning för folk som inte kan bete sig som folk

2 februari, 2018

Diskussion pågår

S-studenters förbundssekreterare Johanna Mårtensson har läst den nyutgivna rapporten ”Bildningstrender 2018” och undrar om folkbildningen verkligen kommer överleva ett sekel till.