Socialdemokratisk idéutveckling, kritik och politik sedan 1908.

Diskussion pågår - Arkiv

Jun

En ny vänster för medelklassen

19 juni, 2018

Diskussion pågår

Författarens korrigering: En tidigare version av denna artikel innehöll ordet kosmopolitanism, vars laddning och historia jag inte var medveten om då jag valde att använda det. Ordet är inte rättvisande…

Lööf borde ta avstånd från Centern i Högsby

11 juni, 2018

Diskussion pågår

Centralt har Centern tydligt tagit avstånd från Sverigedemokraterna, ändå kan partiet lokalt styra med stöd av samma parti. Varför ställer inte journalisterna fler kritiska frågor till Annie Lööf om detta? undrar Laila Naraghi.

Mar

Vi måste bekämpa strukturer

28 mars, 2018

Diskussion pågår

Mitt bidrag till debatten om jämlikhet handlar inte om att bortse från strukturer eller ojämlikhet i utfall. Det handlar om att formulera ett tydligt och realistiska jämlikhetsbegrepp, skriver David Åhlén i ett svar till Per Sundgren.

Håll fast vid social och ekonomisk jämlikhet

26 mars, 2018

Diskussion pågår

Ekonomisk jämlikhet är förutsättningen för lika möjligheter, och i dagens alltmer ojämlika samhälle vore det ett misstag att diskutera jämlikhet utan att inkludera lika utfall, skriver Per Sundgren i ett svar till David Åhlén.

Känner ni solidariteten? Känner ni rörelsen? 

21 mars, 2018

Diskussion pågår

Mordet på den brasilianska politikern Marielle Franco visar betydelse av kampen mot rasism, för mänskliga rättigheter. Samtidigt visar reaktionerna på hennes död att gamla strukturer lever vidare. Det skriver Elin Sund.

En annan jämlikhet

6 mars, 2018

Diskussion pågår | Tankar i tiden

Socialdemokraternas jämlikhet bör handla mer om människors lika möjligheter, mindre om likhet i utfall. En sådan förändring skulle också ställa stora krav på att faktiskt satsa på sådana lika möjligheter, skriver David Åhlén.

Feb

Folkbildning för folk som inte kan bete sig som folk

2 februari, 2018

Diskussion pågår

S-studenters förbundssekreterare Johanna Mårtensson har läst den nyutgivna rapporten ”Bildningstrender 2018” och undrar om folkbildningen verkligen kommer överleva ett sekel till.

Nov

Dags för nya samarbeten och ändrade attityder

13 november, 2017

Diskussion pågår

It’s the framtiden, stupid! En parafrasering av det lika klassiska som burdusa rådet från amerikanska valkampanjen 1992 är på sin plats när vi nu närmar oss det svenska valåret 2018….

Jun

Anna Lindh förtjänar mer än högtidstal

19 juni, 2017

Diskussion pågår

Anna Lindh föddes 1957 liksom både Mona Sahlin och Stefan Löfven. Medan de sistnämnda firar sina 60-årsdagar har det hunnit gå 14 år sedan Anna Lindh försvann. Människor som dör…

Apr

Natomedlemskap – olämpligt för Sverige

27 april, 2017

Diskussion pågår

ÖB:s beslutsunderlag till regeringen ger goda argument för ett ”skräddarsytt” flerpartssamarbete, fokuserat på försvaret av Gotland. Ett starkt sådant befrämjar fred och stabilitet i östersjöområdet. Men ett natomedlemskap innebär allvarliga…

Mar

Avveckla skolmarknaden för frihet och jämlikhet

27 mars, 2017

Diskussion pågår

Skolmarknadens »valfrihet« minskar elevens frihet att forma sin framtid. Den skapar en sorterad och ojämlik skola och driver på en samhällsutveckling stick i stäv med det som alltid varit socialdemokratins…

Sida 1 av 212