Socialdemokratisk idéutveckling, kritik och politik sedan 1908.

Svarta kvinnor och män engagerar sig nu världen över mot rasismen, mot ojämlikheten och mot det systematiska rasistiska polisvåldet. Vi har sett det i USA under #blacklivesmatter och vi ser det i Brasilien, där tusentals människor marscherar mot rasistiskt polisiärt våld.

Anledningen till den massiva organiseringen är det kallblodiga mordet förra tisdagen på Marielle Franco.

Marielle Franco, den enda svarta kvinnliga och omåttligt populära kommunfullmäktigeledamoten från ett vänsterparti i Rio de Janeiro var från en av Rio de Janeiros favelor. Hon var människorättsförsvarare, aktivist mot sexuellt och polisiärt våld och lesbisk. Utan rädsla höjde hon rösten mot polisvåldet och de dagliga rasistiska orättvisor som afrobrasilianska unga kvinnor och män upplever.

Hon stod upp för att ingen ung född i favelorna ska utmålas som brottsling när det enda alla människor vill är att leva i fred. För det blev hon kallblodigt mördad.

Rio de Janeiro har under en lång tid brottats med institutionell rasism, korruption och stor ekonomisk och social ojämlikhet. Politiken har misslyckats med att utjämna samhällsklyftorna och samtidigt få bukt med gängbrottsligheten. Korruptionen inom polisen har varit en av anledningarna. När högerpresidenten Michel Temer i början av året beslutade att den federala militären skulle ta kontroll över gängkriminaliteten eskalerade oron i staden för det potentiella ökande våldet. Marielle Franco beslutades leda den kommission som skulle övervaka och rapportera om militärens interventioner. Om det var hennes position som ledare för kommissionen som till slut skulle hota makten så mycket att ett mord beställdes på henne vet vi ännu inte, men Amnesty International har pekat på att en oberoende utredning måste tillsättas för att gå till botten med vem eller vilka det var som kallblodigt mördade Marielle och hennes chaufför.

Från och med nu är Marielle Franco för alltid en ikon för vår tids aktivism och politiska engagemang för rätten att leva och finnas till oavsett hur du ser ut, var du är född och vem du älskar.

Men när en politiker av hennes kaliber kallblodigt mördas finns det alltid människor som ifrågasätter henne i olika kommentarsfält i sociala medier. Det har vi tidigare sett i USA under #blacklivesmatter och det ser vi nu i Brasilien. De ifrågasätter Marielle och hennes försvar av mänskliga rättigheter. De ifrågasätter hennes politiska motiv och det faktum att tusentals människor sörjer henne. De ifrågasätter att hon inte understödde gängbrottsligheten i favelorna. För de personerna är sorgen över mordet på Marielle bara ett slagträ i den valrörelse som landet befinner sig i.

Inget kunde vara mer fel. Rasismen och fascismen kan inte visa sig tydligare än så. Och jag skäms eftersom det ofta har visat sig vara vita kvinnor. Genom att ifrågasätta Marielles motiv fortsätter de att upprätthålla de klassmässiga och rasistiska strukturer som är så tydliga i Brasilien.

Samtidigt tackar jag kvinnorna för deras kommentarer. De synliggör strukturerna, och endast så kan vi få syn på de konflikter som genomsyrar ett samhälle byggt på ojämlikhet och rasistiska strukturer. Endast så kan vi organisera oss mot orättvisorna.

Solidariteten över landsgränserna för att stå upp för alla kvinnors rätt att leva och verka i frihet från våld har aldrig varit starkare.

Elin Sundin Ordförande Fatta och Brasilienkännare