Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Krönika - Arkiv

jan

Fotboll som folkrörelse – inte kapitalistisk vara

20 januari, 2021

Det här är en artikel publicerad i tidskriften Tiden nr 4/2020.   Få saker kan förena människor från olika samhällsklasser, länder och ideologier som fotbollen. Men fotbollens själ är nu…

Solidaritet är egenintresse, egenintresse är solidaritet

20 januari, 2021

Det här är en artikel publicerad i tidskriften Tiden nr 4/2020.   Svensk arbetarrörelse har varit världsledande på internationell solidaritet. Men vad innebär internationell solidaritet i vår tid? Anna Sundström,…

dec

Höger, vänster om – Slutord från utgivningschefen

29 december, 2020

Det här är en artikel publicerad i tidskriften Tiden nr 4/2020. Tankesmedjan Tidens chef Daniel Färm lämnar för nya uppdrag inom rörelsen. Här kommer hans slutord. Den kapitalistiska världen syntes…

okt

Kapital och kön – kvinnorna som inte räknas

8 oktober, 2020

Ojämlikheten mellan kvinnor och män har tydligt formats av ideologi, ändå diskuteras den knappt. Katrine Marçal skriver om vad en feministisk ekonomi innebär, och varför det är ett radikalt projekt….

Sverige och EU – några personliga nedslag

8 oktober, 2020

Den här texten är publicerad i tidskriften Tiden nr 3/2020. Från minnen av Tage Erlander i radion, till tio år vid Olof Palmes sida och tre med Anna Lindh. I…

Absoluta rättigheter – en borgerlig mytbildning

7 oktober, 2020

Jurister och ”oberoende” ekonomer får allt större makt, men sker det på demokratins bekostnad? Roger Persson Österman påminner om arbetarrörelsens historiska skepsis mot rättighetsresonemanget och manar till försiktighet.   Borgerliga…

Sveriges förvaltningsmodell är utdaterad

7 oktober, 2020

Ska Socialdemokratin leverera en jämlik välfärd av hög kvalité – samtidigt som medborgarna kan utkräva ansvar – behöver vi se över Sveriges förvaltningsmodell. Vi behöver återerövra det socialdemokratiska systembygget, skriver…

jul

Till den tredje vägens försvar

10 juli, 2020

Utifrån en unik position beskriver Eric Sundström sin relation till den tredje vägens politik. Vi får följa med till skyskrapor på Manhattan, kongressfester med Labour och ”nattugglesessioner” i Amsterdam. Eric…

Nyliberalismen och den starka statens återkomst

10 juli, 2020

Innebär en större stat mindre nyliberalism? Inte nödvändigtvis, och i värsta fall tvärtom. Arbetarrörelsen bör inte se statens återkomst som en slutlig seger utan måste fokusera på att få bort…

Gör inte om samma misstag

10 juli, 2020

Coronakrisen är varken den första pandemi eller ekonomiska kris att inträffa. Historien är full av viktiga lärdomar. Kommer vi ta till oss dem eller kommer vi ännu en gång tacka…

Den liberala demokratin

10 juli, 2020

Efter Berlinmurens och järnridåns fall vann demokratin med liberala förtecken allt större verkningskrets i allt fler länder. Men nu angrips den liberala demokratin av auktoritära och högerinriktade regimer. Den kinesiska…