Socialdemokratisk idéutveckling, kritik och politik sedan 1908.

Tankar i tiden - Arkiv

maj
okt

Dragkampen om Demokraternas identitet

4 oktober, 2018

Tankar i tiden

Progressiva demokrater vinner mark inför kongressvalen i USA nu i november. Även om etablissemangskandidaterna är fler står det klart att en gräsrotsrörelse har vaknat, skriver Maja Stilling.

Vart tog tiden vägen?

4 oktober, 2018

Tankar i tiden

Ekonomin växer och lönerna stiger. Men blir vi lyckligare? Använder vi vår tid på bästa sätt? Välfärdsmätningarna avslöjar hur samhället sett och ser på fri tid. Det finns några korta…

Vår tids syndabock

3 oktober, 2018

Tankar i tiden

Flyktingen har utsetts till vår tids syndabock. Varför tänker och handlar partier så ofta som en skock, och varför tar Svenska kyrkan inte sina egna ord på allvar, frågar Olle Sahlström.

Med välfärdsstaten som slutstation

3 oktober, 2018

Tankar i tiden

Välfärdsstaten har blivit socialdemokratins mål, men den rollen var den aldrig tänkt att spela. Redan Myrdal visste att den måste decentraliseras för att inte krossa de sociala gemenskaperna, skriver Mike Enocksson.

mar

Europa blir en möjlighet

8 mars, 2018

Tankar i tiden

Macrons Europapolitik ställer frågan om EU:s roll på sin spets för svensk socialdemokrati. Alla borde ropa: Äntligen! I stället tycks partiet ha intagit en klassiskt konservativ syn på Europasamarbetet, skriver Per Wirtén.

En annan jämlikhet

6 mars, 2018

Diskussion pågår | Tankar i tiden

Socialdemokraternas jämlikhet bör handla mer om människors lika möjligheter, mindre om likhet i utfall. En sådan förändring skulle också ställa stora krav på att faktiskt satsa på sådana lika möjligheter, skriver David Åhlén.

dec

Det långa telegrammet och det kalla kriget

19 december, 2017

Tankar i tiden

I år är det sjuttio år sedan den amerikanska Trumandoktrinen utlöste det kalla kriget. Den amerikanske diplomaten George Kennan hade fått Washington att förstå att efter kriget måste Sovjetunionen, den forne vapenbrodern mot Hitler, i stället hejdas från att fortsätta expandera. ”Containment” blev den nya politiken. Kennan ville att hoten om kommunistiskt maktövertagande i Grekland och Turkiet 1947 skulle mötas med politiska och ekonomiska medel. Men hökarna i Washington ville något annat.

okt

Bör naturen ha rättigheter?

4 oktober, 2017

Tankar i tiden

Det finns en växande rörelse för att naturen ska få juridiska rättigheter som ett sätt att förhindra att vi människor förstör jorden. Men hur ska det egentligen gå till? Vem…

»Här låter de fackliga ledarna inte som ministrar«

4 oktober, 2017

Tankar i tiden

En fackföreningsgala i Durham, som startade 1871, har fått nytt liv av de ideologiska konflikterna i brittisk politik. Kristin Linderoth har rest dit och mött en arbetarrörelse och en arbetarklass…

Förlossningsvård i kris av ideologiska skäl

4 oktober, 2017

Tankar i tiden

Vårdval förlossning infördes 2009. I dag går det att utvärdera resultatet: Stängda förlossningskliniker, platsbrist och personalbrist. Barnmorskor och undersköterskor, alltmer pressade, som tvingas sjukskriva sig, gå ner i arbetstid eller…

jun

Det obändiga svenska civilsamhället

14 juni, 2017

Tankar i tiden

Kan ett civilt samhälle vara obundet och samtidigt helt beroende av statliga pengar? I en svensk kontext fungerar det, men internationellt blir det svårare, skriver Manne Wängborg, före detta ambassadör….