Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

En stor politisk enighet gör att Island tar stora kliv framåt på jämställdhetsområdet. Inom fyra år ska löneskillnaderna elimineras med hjälp av en lag som lägger bevisbördan på arbetsgivarna. Tiden åkte till Reykjavik och pratade reformer med jämställdhetsminister Ásmundur Einar Dadason.

Under den senare delen av 2000-talet har Island toppat World Economic Forums globala rankning över ländersarbete för jämställdhet. Att jämställdhet är högt politiskt prioriterat i landet, med cirka 350000 invånare, kan förklaras på många olika sätt. Orsaker finns att hämta i Islands historia med starka kvinnorörelser och tidiga kvinnopartier som banat väg. Islänningarna har också varit pionjärer i att välja kvinnor till högsta politiska positioner.
Vigdís Finnbogadóttir, som blev president 1980 och behöll positionen i 16 år, var då världens första demokratiskt valda kvinnliga statsöverhuvud…

Hela den här texten finns att läsa i tidningen. De som går att läsa gratis börjar med orange färg. Teckna gärna en årsprenumeration nu för endast 199kr!