Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Nya videor

Framtidens arbetskraftsinvandring

Under de senaste 15 åren har arbetskraftsinvandringen till Sverige ökat från under 6 000 till över 43 000. I många fall handlar det om lågkvalificerade jobb i branscher där det inte råder brist på arbetskraft.

För att komma till rätta med utnyttjandet av arbetskraft från länder utanför EU presenterar vi 15 förslag på hur arbetskraftsinvandringen kan reformeras. Se släppseminariet av rapporten ”Svenskarna först (nya och gamla)” med:

– Mats Wingborg, utredare och skribent
– Berit Müllerström, andre vice ordförande, LO
– Anna Johansson (S), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott
– Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert, Svenskt Näringsliv
– Daniel Färm, chef för Tankesmedjan Tiden

Moderarer gör Tove Nandorf, arbetsmarknadsutredare på LO.

Del 1

Del 2

Hur bygger vi ett jämlikt Europa?

Med utgångspunkt ur ”A European Pact for Social Progress” diskuteras EU:s roll för en jämlikare framtid under arbetarrörelsens Europakonferens i Stockholm 2017. 

I detta seminariet berörs frågor om vilken roll EU ska spela i framtiden, hur Europaprojektet kan formas i en socialdemokratisk anda och hur globaliseringen kan bli en tillgång för flertalet istället för en belastning när arbetstillfällen förs utomlands och rikedomar koncentreras. Medverkande är:

-Jesper Bengtsson
-Marie Granlund
-Björn Hacker
-Marita Ulvskog
-Johan Danielsson

Modererar gör Göran Von Sydow

Fackliga rättigheter i Europa

Fackens inflytande på den europeiska arbetsmarknaden har minskat de senaste decennierna i takt med att allt färre organiserar sig. I detta seminarium diskuteras fackens utmaningar i ett europeiskt perspektiv. 

Seminariet diskuterar bland annat ungas engageman i facken, om svårigheterna med gränsöverskridande samarbeten, om den europeiska pelaren för sociala rättigheter och mycket mer. I detta seminarium medverkar:

-Marita Ulvskog (S)
-Philip Botström (SSU)
-Elisabeth Brandt Ygeman
-Bengt Larsson, professor i sociologi

Modererar gör Monika Arvidsson

Lokaldemokratin utarmas

Är utnämningen av Sara Skyttedal som kommunalråd i Linköping ett hot mot lokaldemokratin? Se Jesper Bengtsson debattera i frågan, och läs mer på http://tankesmedjantiden.se/lokaldemokratin-utarmas/

Först publicerad 2016

Feministpappor, ni behövs!

Behöver vi pappafeminister? Vad bör männens roll vara för ett mer jämställt samhälle? Se Lina Stenberg debattera i frågan.

Först publicerad 2016

Rättvis globalisering på agendan

Kan vi förvänta oss en mer rättvis globalisering i framtiden? Vad blir de egentliga effekterna av Löfvens internationella lansering av Global Deal? Se Monika Arvidsson analysera frågan.
Läs gärna mer på http://tankesmedjantiden.se/allt-storre-intresse-for-rattv…/

Först publicerad 2016

Separatistiska rum en gammal idé

Separatistiska rum, är det något nytt? Jesper Bengtsson analyserar varför det alltid har funnits – och behöver finnas – separatism i samhället. Läs mer på http://tankesmedjantiden.se/separatistiska-rum-en-gammal-i…/

Först publicerad 2016

JämO istället för myndighet

Visst är det bra med en ny jämställdhetsmyndighet i Sverige. Men är det inte en ny JämO – en ombudsman som också kan företräda enskilda ärenden – som behövs? Lina Stenberg debatterar i frågan. Läs mer på: http://tankesmedjantiden.se/varfor-inte-en-jamstalldhetsom…/

Först publicerad 2016

Partsinlaga eller journalistik?

Extremhögern hävdar ofta att deras perspektiv aldrig syns i etablerad massmedia och att de därför måste ha egna hatsajter på nätet. Vänstern hävdar tvärtom att det just nu sker en normalisering av extremhögerns perspektiv och att alla de breda massmedierna agerar medlöpare. Men båda har fel. Knivskarp selektiv perception gör att de bortser från allt de håller med om.

Se Jesper Bengtsson debattera i ämnet och läs mer på: http://www.dagenssamhalle.se/…/journalistiken-snart-ersatt-…

Först publicerad 2016

Rätt analys, fel slutsats

Hur ska vi se på det politiska landskapet, räcker det med höger-vänsterskalan? Se Jesper Bengtsson debattera i frågan utifrån Katalys rapport ”Spagat över väljarkåren socialdemokratin och den postmateriella utmaningen”.

Först publicerad 2016

Sprickorna visar sig inom M

Hur påverkar liberala, respektive konservativa, drag inom borgerligheten inställningen till att samarbeta med SD? Se Torsten Kjellgren debattera i frågan utifrån sin analys av ideologiska sprickor inom Moderaterna.

Först publicerad 2016

 

Kalla näthatet för vad det är

Näthatet, den hårda samtalstonen och de hotfulla dreven når nya höjder. Men är det här något vi ska acceptera? Är det inte dags att sätta ner foten och kalla problemet för vad det egentligen är? Se Lina Stenberg debattera i frågan och läs mer på: http://tankesmedjantiden.se/…/kalla-nathatet-for-vad-det-e…/

Först publicerad 2016

Feminism är inte bara för duktiga

Krävs det vissa egenskaper för att få vara med i det feministiska projektet? Behöver vi vara duktiga för att räknas?
Här argumenterar Lina Stenberg om varför feminismen ska vara på bredden och inkludera alla, istället för på höjden som Birgitta Ohlssons menar i boken ”Duktiga flickors revansch”.
Läs gärna debattexten i samma ämne: http://tankesmedjantiden.se/…/feminism-ar-inte-bara-for-de…/

Först publicerad 2017

Tydliggör i vinstfrågan!

Socialdemokraterna går till kongress om några veckor. Partiet ska välja kurs i flera viktiga frågor inför valrörelsen 2018. En central fråga blir den om vinster i välfärden. Röster har höjts om att ta det försiktigt, och driva en linje som kan nå stöd över blockgränsen. Här argumenterar Torsten Kjellgren om varför S bör vara tydligare för välfärd och emot obegränsade vinster.

Läs även texten ”Tydliggör de politiska skillnaderna i vinstfrågan: http://tankesmedjantiden.se/…/tydliggor-de-politiska-skill…/

Först publicerad 2017

Att dela samma världsbild

Inom retoriken talar man om att dela doxa, enkelt förklarat att man delar samma världsbild. Man måste ta reda på om den man argumenterar med, via text eller i ord delar samma doxa för att kunna ha ett konstruktivt samtal.

Talar vi ens om samma sak? Se Tidens praktikant Lisa Andersson förklara faran när vår gemensamma världsbild utmanas. Läs även texten på: http://tankesmedjantiden.se/…/farligt-nar-gemensam-varldsb…/

Först publicerad 2017

”Tiggarna” och vårt ansvar

2017 släppte Tankesmedjan Tiden rapporten ”»Tiggarna« och vårt ansvar” skriven av Thomas Hammarberg.
Hur bör S-kongressen som inleds i helgen agera i frågan? Här ger Thomas Hammarberg en bakgrund till problematiken och sitt svar på den frågan.

Ladda ner och läs rapporten här: http://tankesmedjantiden.se/rappo…/tiggarna-och-vart-ansvar/

Värna den oberoende journalistiken

Pressfriheten befinner sig på ett sluttande plan. Det menar Jesper Bengtsson som tycker att vi som medborgare måste respektera den oberoende journalistiken som en del av demokratin.

Först publicerad 2017

Är enkla jobb lösningen på integrationens utmaningar?

Den 18 maj 2017 anordnade Tankesmedjan Tiden i samarbete med ABF Stockholm seminariet ”Är enkla jobb lösningen på integrationens utmaningar?”. Med Eric Rosen (Politism), Zaynab Ouhabi (ABF), Ulrika Vedin (LO), Lina Stenberg (Tiden) och Hans Lööf (KTH).

Läs rapporten här: https://tankesmedjantiden.se/rapport/sprangbrada-eller-fallucka/ 

Can youth politics save Europe’s Social Democracy?

”Can youth politics save Europe’s Social Democracy?” diskuterades på ett Almedalsseminarium under 2017 där Andrea Törnestam (SSU), Johanna Uekermann (Jusos), Joao Duarte Albuquerque (European Young Socialists) medverkade. Moderator var Niels Stöber (Friedrich-Ebert-Stiftung Nordic Countries). Här kan ni se på seminariet i efterhand.

Begränsade vinster i välfärden

Beskedet att de rödgröna kommit överens om ett förslag för begränsade vinster i välfärden möts av enorma överord och ideologisk retorik. Men kvalitén i välfärden är för viktig för att komma bort i det politiska spelet.

”Nej, vi blir inte ett nytt DDR”, hävdar Tankesmedjan Tidens chef Jesper Bengtsson.

Först publicerad 2017

Är feminismen en förutsättning för fackets framtid? – Feministisk salong

”Är feminismen en förutsättning för fackets framtid?” Med Linn Svansbo (Byggnads), Jenny Bengtsson (HRF), Yvonne Hirdman (författare) och Maja Stilling (Tankesmedjan Tiden).

Del 1

Del 2

Socialdemokraterna inför valet 2018

”För att vinna valet 2018 krävs att svenska Socialdemokraterna drar lärdom ur Arbeiderpartiets valförlust och redan nu presenterar modiga reformer som får vacklande väljare att se en handlingskraftig politik.

En politik som står för att minska inkomstskillnader och stoppa den växande fattigdomen i Sverige. Socialdemokratin behöver lyfta fram värdet av den kollektiva styrkan i ett jämlikt Sverige, och tydligt visa att vinsten av att investera i välfärden är en vinst för hela samhället,” hävdar Maja Stilling.

Kräv mer av Burma

”Det är högst rimligt att FN kallar detta för etnisk rensning, och ett av de viktigaste kraven det internationella samfundet kan ställa nu och framöver är att Burma tillåter flyktingarna att återvända till sina hembyar” menar Jesper Bengtsson

Först publicerad 2017

Så räddar vi den nordiska modellen

Den nordiska modellen är hotad. Fasta jobb blir alltmer sällsynta, tidsbegränsade och tillfälliga anställningsformer allt vanligare. Heltidsjobb med schyssta villkor byts ut mot timvisa SMS-anställningar och låglönejobb. Fackens inflytande minskar, och organisationsgraden går ned. Såväl arbetsgivare som borgerliga partier ifrågasätter öppet idén med kollektivavtal och därmed en av den nordiska modellens grundprinciper. Hur kan denna utveckling vändas?

Utredaren Mats Wingborg har tagit sig an detta i en ny rapport, som en del av ett stort projekt om den nordiska modellen, initierat av Samak (nordiska arbetarrörelsens samarbetskommitté). Läs mer här: https://tankesmedjantiden.se/nordiska/se-den-nordiska-modellen-vad-kravs/ 

I första seminariet deltar:

Mats Wingborg, rapportförfattare (Sverige)
Inger Marie Hagen, arbetsmarknadsforskare vid Fafo i Oslo (Norge)
Niels Munch Kofoed, LO (Danmark)
Camilla Herdahl, 3 F (Danmark)

Samtalet modereras av Jesper Bengtsson, chef på Tankesmedjan Tiden. Samtalet sker på de nordiska språken.

I andra seminariet deltar:
– Mats Wingborg, utredare och författare av projektets första rapport
– Håkan A Bengtsson, VD Arenagruppen och författare av projektets andra rapport
– Jesper Bengtsson, chef Tankesmedjan Tiden och författare av projektets slutrapport
– Eva Guovelin, förbundsordförande Livsmedelsarbetareförbundet

Socialdemokratiska förluster i Tyskland och Nya Zeeland

Socialdemokratiska förluster i Tyskland och Nya Zeeland – vad beror det på? Här argumenterar Tankesmedjan Tidens praktikant Lovisa Ström i frågan.

Först publicerad 2017

Semesterrätterna släpper vi inte!

”Rör inte semesterrätten”, argumenterar Tankesmedjan Tidens Lina Stenberg som ett svar till Timbros utspel om att ”slopa den påtvingade semestern”. Varför lägger Timbro fram sådana här förslag, och vad bör vår motreaktion vara?

Står Sverige inför en tillitskris?

De senaste årens har Sverige genomlevt en rad skandaler som drabbat myndigheter som Riksrevisionsverket, KI och Transportstyrelsen. Samtidigt har vi genomlevt ökande sociala och politiska spänningar som är kopplade till växande ojämlikhet, stor flyktinginvandring och misslyckad integration. Hur står det till i högtillitslandet Sverige? Lars Trägårdh, professor i historia och civils erbjuder en historisk och jämförande analys av det svenska samhällskontraktet i en tid av snabba förändringar.

Panel:
Lars Trägårdh, professor i historia, Ersta Sköndal högskola
Anders Ygeman, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen
Modererar gör Lina Stenberg, Tankesmedjan Tiden

Tiggerförbud eller inte?

Tiggeriförbud eller inte? Här förklarar Jesper Bengtsson, chef för Tankesmedjan Tiden, varför ett förbud av tiggeri inte är lösningen.

Reformer förbättrar människors liv – inte opinionssiffror

Socialdemokratin är i en opinionsmässig kris. Men där socialdemokrater idag har regeringsmakten levereras reformer som förbättrar människors livssituationer, menar Tidens utredare Torsten Kjellgren.

Dags för ett nytt skattesystem

Det är dags att se över det svenska skattesystemet. I dagens ekonomi där de mest förmögna i samhället tjänar sina pengar på kapital, arv och fastigheter snarare än lön så bör det förra beskattas i större utsträckning än det senare. Det menar Tidens utredare Torsten Kjellgren.

Dags att gå till val på en stor reform

Det är hög tid att Socialdemokraterna går till val på en stor reform, menar Tankesmedjan Tidens utredare Torsten Kjellgren.

Demokrati vs populism

”Demokrati vs populism” med Daraka Larimore Hall (vice ordförande Demokraterna i Kalifornien). Samtalet modereras av Maja Stilling (Tankesmedjan Tiden).

Seminarium och boksläpp: ”En annan Socialdemokrati”

Se seminariet från boksläppet av ”En annan Socialdemokrati”, skriven av David Åhlén, och ges ut av Tankesmedjan Tiden på Premiss förlag.

Jämställdhetsfrågorna som avgör valet 2018

Feministisk salong med ämnet ”Jämställdhetsfrågorna som avgör valet” med Lawen Redar, Maria Arnholm och Claes Borgström. Med Lina Stenberg (Tankesmedjan Tiden) som moderator.

Skola + marknad = framtiden?

Sverige har genom det fria skolvalet och rätten till vinster i välfärden skapat ett av världens mest marknadsutsatta utbildnings­system. Vilka konsekvenser har detta fått för skolans likvärdighet och kompensatoriska uppdrag, och hur påverkar systemet lärare och elever?

I detta seminarium om diskuteras boken Skolan, marknaden och framtiden av Anderas Fejes och Magnus Dahlstedt både professorer vid Linköpings Universitet.

Vad ska vi göra med ojämlikheten?

Ett idépolitiskt seminarium om en av vår tids stora utmaningar – ojämlikheten.

Tampering with the Swedish elections?

Ett seminarium om utländska och inhemska försök att underminera demokratins processer.

Vart är vi på väg? Socialdemokratins vägval inför 2020-talet

Hur kan vi bygga ett samhälle där alla får jämlika möjligheter att förverkliga sina drömmar i livet? Vilken är politikens uppgift i detta? Och vad krävs av Socialdemokraterna – framtidspartiet i svensk politik – för att möta dessa utmaningar?

Detta är frågor som berörs under seminariet ”Vart är vi på väg? Socialdemokratins vägval inför 2020-talet”

Panel: 
Ulrika Lorentzi, författare till texten ”är det verkligen jobb vi vill ha, till varje tänkbart pris”.
Anne-Marie Lindgren, författare till texten ”ett samtal om värderingar i ett nytt politiskt landskap”. 
Payam Moula, redaktör och författare till texten politikens uppgift, livskvalitet och framgångslandet Sverige” samt ”ett samtal om värderingar i ett nytt politiskt landskap”. 

Kommentator: 
Johan Sjölander, kommunsekreterare, Socialdemokraterna i Stockholms stad

Moderator: 
Daniel Färm, chef Tankesmedjan Tiden

Systerskapet – Feministisk Salong

Feministisk salong om systerskapet med Veronica Palm, Sara Haraldsson och Amelia Adamo! Lina Stenberg leder samtalet.

Debatt: Sveriges sexiga skatter – What’s Left & Who’s Right

En debatt mellan Tankesmedjan Tiden (Daniel Färm, Marika Lindgren Åsbrink, LO) och Timbro (Jacob Lundberg och Christian Ekström, Skattebetalarna).

Ämnet för kvällen var ”Sveriges sexiga skatter”. Och kvällens moderator är Viktor Barth-Kron.

Kvinnans plats – högerns och vänsterns syn på framtidens jämställdhet

De ideologiska skillnaderna mellan Socialdemokrater och Moderater har aldrig varit större. Ändå har många väljare svårt att se skillnaderna. Jämställdhet är ett prioriterat ämne bland allmänheten. Men vilka är skillnaderna mellan blocken? Hur ser S respektive M på jämställt föräldraskap och arbete?

Medverkande:

  • Ulrica Schenström, Ordförande, Moderata kvinnor
  • Carina Ohlsson, Ordförande, S-kvinnor
  • Johanna Elgenius, Biträdande partisekreterare, Liberalerna
  • Kerstin Mikaelsson, Utredare, Kommunal
  • Lina Stenberg, Kommunikationschef, Tankesmedjan Tiden

En jämlik barndom

De flesta barn har det någorlunda bra i Sverige. Men inte alla. Klyftorna växer och välfärden når inte dem som har de största behoven. Det gör att en jämlik barndom måste ses som en högprioriterad politisk ambition. En jämlik barndom kan endast uppnås med tydliga politiska målsättningar och prioriteringar. Men vad innebär detta och vilka särskilda områden där barns ojämlikhet blir särskilt märkbara bör åtgärdas?

Rapporten är skriven av Thomas Hammarberg och ger rekommendationer om vilka politiska förändringar som krävs och vad en nationell handlingsplan för en jämlik barndom bör innehålla.

Läs mer här: https://tankesmedjantiden.se/rapport/en-jamlik-barndom-rekommendationer-for-ett-jamlikt-samhalle/

Biståndspolitiken – nio utmaningar

Biståndspolitiken, en tidigare socialdemokratisk paradgren, har i 12 års tid bedrivits av andra partier. Först åtta år av moderat biståndspolitik, och nu senast fyra år av miljöpartistisk. Stora förändringar har skett under dessa 12 år, både i Sverige och ute i världen.

För en socialdemokrati som vill fortsätta vara en central aktör inom biståndet, behövs en genomgripande diskussion om vad dessa förändringar betyder för den egna politiken. Partiets aktivister och beslutsfattare kan behöva uppdatera sin världsbild. Vad har hänt med regioner och länder som tidigare var svenska samarbetspartners? Hur ser den ekonomiska, sociala och politiska utvecklingen ut, och hur påverkar det utvecklingssamarbetet? Hur har utvecklingspolitikens metoder förändrats?

Rapporten är författad av Jesper Bengtsson, chefredaktör på Tiden Magasin. I sin tidigare position som chefredaktör för tidningen Omvärlden har Jesper skaffat sig expertis inom biståndspolitiska frågor.

Läs mer här: https://tankesmedjantiden.se/rapport/bistandspolitiken-nio-utmaningar/

Hur har Socialdemokraterna mött den högerpopulistiska utmaningen i Europa?

I länder såsom Frankrike, Italien och Grekland har partierna förvandlats från att vara statsbärande till marginella aktörer i opposition. Utvecklingen har skett parallellt med framväxten av en stark högerpopulism i Europa. Väljargrupper som tidigare stödde socialdemokratin, såsom arbetarklassen och människor med lägre utbildningsnivå på landsbygden, anförtror sig i allt större utsträckning till högerpopulistiska alternativ istället. Dessa partier, har stegvis först etablerat sig i nationella parlament runtom i Europa för att sedan göra anspråk på regeringsmakten. Halvor Finess Tretvoll, redaktör för norska Agenda Magasin, kommer ut med en ny bok i höst som utreder vad som har hänt. Boken tar sig an frågor såsom hur socialdemokratin har kunnat tappa så mycket stöd, och varför högerpopulismen så framgångsrikt har vunnit över stora väljargrupper. Trettvoll redogör också för hur socialdemokrater i Europa hanterat den framväxande populismen politiskt och strategiskt.

Medverkande:
Helle Klein, chefredaktör, Dagens Arbete
Henri Möllers, projektledare ”Reclaiming action”, Friedrich Ebert Stiftung Nordic countries
Torsten Kjellgren, utredare, Tankesmedjan Tiden
Halvor Finess Tretvoll, redaktör & författare, Agenda Magasin
Katrine Marcal, journalist, Dagens Nyheter

Integrationspolitiska vägval

Seminarium om integration i Almedalen

En månad till valet 2018

Med exakt en månad kvar till valet 2018 pratar Daniel Färm om vikten av att ta ställning i ett ideologiskt vägval.

En röst på Moderaterna är en röst på samarbete med SD

Trots försöken att slingra sig är beskedet från Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström anmärkningsvärt: att de är beredda att säkra regeringsmakten med hjälp av Sverigedemokraterna.

Daniel Färm kommenterar Moderaternas senaste utspel.

Nu behöver Annie Lööf och Jan Björklund svara. Vem väljer dem, Löfven eller Åkesson?

Seminarium om funktionshinderspolitik

Tankesmedjan Tidens seminarium om funktionshinderspolitik.

Medverkande är bland annat Lena Hallengren, barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

Högern och det statliga ägandet

Denna rapport av Emil Bustos och Elis Örjes utvärderar bland annat de utförsäljningar som gjordes under alliansregeringen.  Nya privatiseringar har aviserats inför 2018 av de borgerliga partierna men denna rapport påvisar att privatiseringarna inte går att motivera utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv, tvärtom finns det flera exempel där utförsäljning och privatisering skulle vara direkt skadligt.

Läs mer här: https://tankesmedjantiden.se/wp-content/uploads/2018/08/Rapport_Digital.pdf 

Risk för nya borgerliga utförsäljningar och privatiseringar – trots olönsamhet och förlustaffärer

5 skäl att inte samarbeta med SD

Hur ska vi bryta skolsegregationen?

Ett seminarium om skolsegregationen

Skolvalssystemet

Skolvalssystemet har ökat segregationen i samhället. Men i vår senaste rapport finns flera förslag på hur skolvalssystemet kan förändras, så att det bättre kombinerar föräldrarnas och elevernas intresse att få önska skola med samhällets intresse av blandade elevgrupper.

Läs rapporten, som är skriven av nationalekonomerna Dany Kessel och Elisabet Olme här:
https://tankesmedjantiden.se/…/ny-forskningsrapport-10-for…/

En extra familjevecka

Förslaget om en extra familjevecka ger alla familjer bättre möjlighet att kombinera arbete och fritid.

Hur motverkar vi psykiska ohälsa?

Hur motverkar vi den psykiska ohälsan i samhället? Medverkar gör bl. a. Annika Strandhäll och Gabriel Wikström

Forts.

Hälsa framtiden – om psykisk ohälsa

Ökningen av psykisk ohälsa bland unga är alarmerande. Tankesmedjan Tiden vill se en kriskommission för att bryta utvecklingen och lämnar flera förslag för hur den psykiska hälsan kan stärkas.

Läs rapporten: https://tankesmedjantiden.se/…/ha%cc%88lsa-framtiden-en-ag…/

Inträdesjobben och ”bidragsberoendet”

Moderaterna bygger hela sin ekonomiska politik på att finansiera de stora skattesänkningarna genom att strama åt ersättningarna i bidrags- och socialförsäkringssystemen. Argumentationen är den samma som tidigare: det måste löna sig att arbeta.

Partiet påstår att det finns ett systemfel i Sverige. Att det för många inte lönar sig att gå från bidrag till arbete, och att många människor väljer att leva på bidrag. De påstår att det finns ett stort ”bidragsberoende”, med stora grupper som självmant står utanför arbetsmarknaden för att istället leva på bidrag. Stämmer det? Och hur påverkar Moderaternas egna jobbförslag det så kallade ”bidragsberoendet”?

Läs mer här: https://tankesmedjantiden.se/wp-content/uploads/2018/09/Rapport-10_DIGITAL.pdf

Ett seminarium med rapportförfattaren med Torsten Kjellgren.

Medverkar gör också:

Ingela Thalén (s), f.d. socialminister och partisekreterare
Mathias Tegnér (s), riksdagsledamot
Ursula Berge, samhällspolitisk chef Akademikerförbundet SSR

Avgå Kristersson!

Tankesmedjan Tidens eftervalsseminarium

Varför gick det som det gick i valet? Vad händer nu? Och hur ser framtiden ut, för politiken i allmänhet och för Socialdemokraterna i synnerhet.

Panelen:

Daniel Färm, chef Tankesmedjan Tiden
Lisa Pelling, utredningschef Arena idé
Daniel Suhonen, chef Katalys
Carl Melin, forskningsledare Futurion
Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete
Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal
Johan Ulvenlöv, valledare LO
Marika Lindgren Åsbrink, utredare LO
Helena Salomonson, kommunikationchef Socialdemokraterna
Göran Greider, författare och chefredaktör Dalademokraten

Samtalet leds av Elin Ylvasdotter, Tankesmedjan Tiden

Jämställdhet och valet 2018 – Feministisk salong

Jämställdhet var väljarnas tredje viktigaste fråga i valet 2018. Märktes det eller hamnade frågorna i skymundan?

Paneldeltagare:
Linn Svansbo, ordförande Maktsalongen
Moa Sahlin, samhällspolitisk samordnare på Handelsanställdas förbund
Klara Linder, förbundsledamot SSU
Jenny Madestam, statsvetare
Tara Twana, förbundsstyrelseledamot S-kvinnor
Clara Berglund, generalsekreterare Sveriges kvinnolobby

Religion & sekularism i svensk politik

Tro & politik? Religion & sekularism i svensk politik: ett seminarium med Tankesmedjan Tiden.

Deltagare:
Christer Sturmark (förlagschef Fri Tanke & f.d. ordförande för Humanisterna)
Louise Callenberg (teolog och ledamot i Huddinge kyrkoråd (S))
Elisabeth Sandlund (ledarskribent Dagen)
Eli Göndör (religionshistoriker och programansvarig för integration på Timbro)
Daniel Färm (chef Tankesmedjan Tiden).

Tidens eftervalsseminarium i Uppsala

Tidens eftervalsseminarium i Uppsala med Ardalan Shekarabi, Lisa Pelling och Caroline Hoffstedt!

Moderat matematik

Lunchseminarium med S valanalysgrupp

Brytningstid för feminismen?

En livesändning från #SOCFORUM

Den politiska utvecklingen i Ungern

En dystopisk framtid? Riskerar Sverige att bli som Ungern? – En livesändning från #SOCFORUM

Valet och vägen framåt

Valet och vägen framåt – Stockholmsregionen – live från ABF Stockholm

Kommunpartiet inför verkligheten – S resultat i kommunvalet

Radikalkonservatismen – En ideologis pånyttfödelse

Sverigedemokraterna är vare sig en dagslända eller enbart ett populistiskt parti. De bygger sina framgångar på en betydligt mer genomtänkt – och därmed farligare – idégrund: radikalkonservatismen.

Den har legat slumrande sedan den tappade sin attraktionskraft efter att först ha motsatt sig den moderna liberala demokratins införande och sedan bäddat för fascismens och nazismens genombrott.

Men nu är den tillbaka – med besked. Från Trump, Bolosnaro i Brasilien och Duterte i Filippinerna till Orbán i Ungern, Le Pen i Frankrike och Sverigedemokraterna i Sverige. Vad kännetecknar radikalkonservatismen? Vad skiljer den från värde- och socialkonservatismen – och på vilket sätt knyter den an till nationalism och högerextremism?

Det har Tankesmedjan Tiden undersökt i en helt ny rapport av statsvetaren Mike Enocksson.

Läs mer här: https://tankesmedjantiden.se/wp-content/uploads/2018/12/RADIKALKONSERVATISMEN_WEB.pdf

Efter rapportpresentation deltar följande personer i ett panelsamtal:

Anna-Lena Lodenius, journalist och författare och expert på högerextremism

Stig-Björn Ljunggren, statsvetare som forskat om konservatismens idéutveckling

Göran Dahl – professor i sociologi som forskat om bland annat radikalkonservatism

Regeringsbildningen för regering Löfven II

Turerna kring regeringsbildningen har varit många. I media får de spelteoretiska perspektiven stort utrymme, men grunden till förhandlingarna är politiska. Vilken politisk inrikting kommer nästa regering att få? Vilka parlamentariska förutsättningar finns? Hur ska de olika partierna navigera i det nya politiska landskapet med kompromisser, förhandlingar och nya slags samarbeten? Hur ska man tolka överenskommelse som skett mellan S/MP/C/L? Och hur ska allt sluta?

Läraryrkets utmaningar

En intervju med Svante Tideman om läraryrkets utmaningar

En intervju med utbildningsminister Anna Ekström

Den bästa vård är den som aldrig ges

Stora hälsoklyftor breder ut sig i Sverige. God hälsa är en allt tydligare klassfråga. Människor med högre inkomst och utbildning lever längre. Ohälsa och risker för framtida sjukdomar är betydligt mer utbrett bland socioekonomiskt svaga grupper. Samtidigt sliter sjukvården med begränsade resurser, där många medborgare upplever långa vårdköer och begränsad tillgänglighet. Denna rapport skriven av Torsten Kjellgren föreslår ett stärkt fokus på det förebyggande hälsoarbetet.

Läs mer här: https://tankesmedjantiden.se/rapport/den-basta-vard-ar-den-som-aldrig-ges-en-socialdemokratisk-strategi-for-att-forebygga-ohalsa/

Vad innebär digitalisering

En intervju med Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister

Skolan och digitalisering

Tankesmedjan Tiden intervjuar Kenneth Nilsson från SKL om skolan och digitalisering

En intervju med Aida Hadzialic

Samtal med Aida Hadzialic, fd gymnasie- och kunskapsminister, på S-kongressen.

Daniel Färms Första Majfirandet i Trosa

Debattle i Almedalen

Debattle – debattävlingen där de bästa idéerna vinner. Helt befängt, vi vet. För så funkar det ju inte i det vanliga politiska livet, där man ofta pratar om allt utom de egentliga politiska idéerna och vad man menar med dem. Men här möts morgondagens ministrar och partiledare (?) från höger till vänster i stenhårda korta idédebatter om jämlikhet, frihet och hållbarhet. Vem vinner? Det avgör du och alla andra i publiken! Så kom dit – och dra med dig ett gäng kompisar!

Moderator: Viktor Barth-Kron

Medverkande:
Elin Ylvasdotter, Tankesmedjan Tiden
Lorentz Tovatt, riksdagsledamot MP
Veronica Palm, oberoende S
Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson V

Emanuel Örtengren, Timbro
Warda Fatih, vice ordförande Centerstudenter
Nike Örbrink, utrikes- och migrationspolitisk talesperson KDU
Romina Pourmokhtari, vice ordförande LUF

Arrangör: Tankesmedjan Tiden.

Flexicurity-modellen

Enligt regeringsöverenskommelsen ska Flexicurity-modellen fasas in i Sverige och organisera den svenska arbetsmarknaden. Vad skulle det innebära för svenska löntagare? Och vad kan vi lära oss av vårt grannland Danmark, där den funnits länge?

Välkommen på ett väldigt aktuellt seminarium Vi diskuterar eventuella risker och vinster med ett ”Swexicurity”.

Moderator: Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN

Medverkande:
Torbjörn Johansson, avtalssekreterare, LO
Karin Svanborg-Sjövall, VD Timbro
Mats Essemyr, Chef ekonomi & arbetsliv, TCO
Ciczie Weideby (V), riksdagens arbetsmarknadsutskott
Mats Green (M), arbetsmarknadspolitisk talesperson

Samt Amanda Schulin och Daniel Färm, Tankesmedjan Tiden

S Vägval

På Socialdemokraternas dag bjuder vi in till ett angeläget seminarium om partiets vägval. Sverige står inför olika samhällsproblem. Vilka av dessa bör lösas, och hur? Socialdemokraterna som parti men även regeringsbildare står inför ett antal vägval.

Socialdemokratin och liberalismen – ”Goda grannar”?

Om socialdemokratins och liberalismens förhållanden. Hur kan vi se på socialdemokratins och liberalismens förhållande till varandra, historiskt och i dag? Står Januariavtalet för ett skifte i svensk politik där nygamla koalitioner byggs, eller handlar det om ett tillfälligt nödvändigt ont i ett svårt parlamentariskt läge?För drygt 100 år sedan genomförde socialdemokrater och liberaler tillsammans allmän rösträtt i Sverige. Sedan dess har de två idéströmningarna ibland bråkat med varandra, och andra gånger samarbetat med varandra för Sveriges bästa. Det senaste året har visat prov på det sistnämnda.

Januariavtalet slöts mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna i ett gemensamt motstånd mot Sverigedemokraternas inflytande i svensk politik. I vissa frågor var det lätt att komma överens, medan det i andra frågor krävdes tuffa förhandlingar och beska eftergifter. Har stigarna trampats upp för ett långlivat samarbete mellan socialdemokratin och de liberala partierna, eller kommer de snart att återgå till att vara varandras meningsmotståndare?

En socialdemokratisk reformagenda?

Vi diskuterar januariavtalet och Tidens septembermanifest

Klimatinvesteringar

Vilka investeringar behövs för en hållbar framtid?

Tankesmedjan Tiden har påbörjat arbetet med ett antal rapporter på temat hållbarhet, med särskilt fokus på klimat och miljö. Forskningen är tydlig och visar att en omställning behöver ske närmaste åren om vi ska stoppa den globala uppvärmningen. Emilia Bjuggren, borgarråd i opposition med fokus på klimat, har skrivit den första rapporten för Tiden med tema nödvändiga klimatinvesteringar. Med en gedigen åtgärdslista som grund diskuterar vi vår tids ödesfråga på ett framåtsyftande och konstruktivt sätt!

Medverkande i programpunkten:
Emilia Bjuggren,(S), oppositionsborgarråd
Mattias Vepsä (s) , riksdagsledamot
Magnus Nilsson, expert på EUs klimatlagstiftning
Hanna Stenegren (C), politiskt sakkunnig klimatfrågor
Moderator: Amanda Schulin, Tankesmedjan Tiden

Behövs en ny feminism?

Följ seminariet ”Behövs en ny feminism?” från Socforum 2019

Tiden rinner

Släppseminarium för Tidens klimatantologi ”Tiden rinner ut”!

Hur ska socialdemokratin och resten av arbetarrörelsen ta sig an vår tids stora ödesfråga – klimatförändringarna – på 2020-talet? Hur ska omställningen kunna ske på ett så rättvist och hållbart sätt som möjligt?

Frågorna är många. Ett antal möjliga svar finns i denna antologi. Men det brådskar. Tiden rinner ut

Beställ boken här: https://www.adlibris.com/se/bok/tiden-rinner-ut-9789188224965?gclid=CjwKCAiAp5nyBRABEiwApTwjXqHUDkEptQOE99R-QWg4t1ptSSYkgwy_BWyCL9_n_c3TCvMR0H-wIxoCTQoQAvD_BwE 

Vad är socialdemokrati?

Idag släpps nyutgåvan av Ingvar Carlssons och Anne-Marie Lindgrens klassiska bok Vad är socialdemokrati? Se författarsamtalet under boksläppet här!

År 1974 kom den första utgåvan av skriften Vad är socialdemokrati?, med f.d. statsminister Ingvar Carlsson och S-ideologen Anne-Marie Lindgren som författare. Den senaste större omarbetningen publicerades 2007.

Den nya utgåvan är kraftigt utökad jämfört med den tidigare. Flera nya avsnitt har tillkommit, däribland personliga resonemang från författarnas sida om exempelvis socialdemokratins förhållande till migration och integration samt klimathotet.

Beställ boken här: https://www.adlibris.com/se/bok/vad-ar-socialdemokrati-9789188224972

Varför du borde läsa boken!

Boksläppet kan du se i efterhand här:

Klimatväxling: Nya idéer för mer rättvis och effektiv klimatbeskattning

Hur kan klimatomställningen göras mer rättvis? Kika på det första förslaget från LO-ekonomernas & Tidens gemensamma skattepolitiska skuggutredning: klimatväxling.

Läs mer här: https://tankesmedjantiden.se/wp-content/uploads/2020/02/SKATT_1_KLIMAT.pdf

Svenskarna först (nya och gamla)

Genom en reform 2008 skapade regeringen Reinfeldt ett av världens mest liberala och arbetsgivaranpassade regelverk för arbetskraftsinvandring. Under de senaste 15 åren har arbetskraftsinvandringen till Sverige ökat från under 6 000 till över 43 000. I många fall handlar det om lågkvalificerade jobb i branscher där det inte råder brist på arbetskraft. Idag släpper Tankesmedjan Tiden den första av två rapporten på temat migration – om arbetskraftsinvandring och hur den ska se ut i framtiden. Se släppseminariet med bl a Berit Möllerström (LO), Anna Johansson (S) och Patrik Karlsson (Svenskt Näringsliv) här.

Läs mer här: https://tankesmedjantiden.se/wp-content/uploads/2020/02/SVENSKARNA-F%C3%96RST_NYA-OCH-GAMLA.pdf

Del 1

Del 2