Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Laddar Evenemang

« All Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Delade städer – om integration och etableringshinder på bostadsmarknaden

19 maj, 2015, 08:30 - 09:45

Välkomna till ett lanseringsseminarium för rapporten Delade städer – om integration och etableringshinder på bostadsmarknaden.

Med bakgrund mot allt ökande rumsliga- och inkomstbaserade klyftor publicerar Tankesmedjan Tiden en rapport om hur integration på den svenska bostadsmarknaden påverkas av bostadsbrist, demografiska förändringar och bostadspolitik. Det urbana landskapet präglas i dagsläget av en polariserad struktur, där vissa har tillgång till alla stadens områden och andra inte. Resurssvaga grupper i stort ges på grund av denna sortering mycket små valmöjligheter i fråga om boende. Bostäder åt alla innebär i praktiken att kapitalstarka erbjuds en bred arsenal av boendealternativ medan resurssvaga hänvisas till specifika områden där koncentrationen av hyresrätter är hög.

Vi behöver inte bara fler bostäder utan fler jämlika boenden. De ska vara prisvärda, tillgängliga och placerade över hela det urbana landskapet och inte koncentrerade i vissa delar av staden. Då den svenska befolkningen växer som en följd av ett ökat flyktingmottagande krävs inte bara att hyressektorn expanderar för att tillgodose bostadsbehovet hos denna grupp. För att undvika att cementera existerande segregationsförhållande måste nybyggandet baseras på en medvetenhet om att staden är ordnad efter resurser och upplåtelseformer. Samt en politisk vilja att motverka denna trend. Hur kan den bostadspolitiska verksamheten verka för en jämlik boendemiljö över hela staden? Vad kan vi lära av europeiska exempel?

Morgonen inleds med att rapportförfattarna Tora Färnström och Sirin Kara ger en kort genomgång av utredningen. Därefter kommer ett panelsamtal mellan inbjudna gäster och författarna att fördjupa diskussionen om strategier för att minska klyftorna på bostadsmarknaden.

Panel

Sirin Kara och Tora Färnström, utredare och rapportförfattare Tankesmedjan Tiden

Marie Linder, ordförande Hyresgästföreningen

Håkan Forsell, docent i urban- och stadshistoria, Stockholms universitet

Moderator Jesper Bengtsson, chef Tankesmedjan Tiden

Plats: Stadshusets konferenscentrum, Hantverkargatan 3 D, Stockholm

Tid: 19 maj 8:30-9:45

Anmälan senast 18/5 via: http://simplesignup.se/event/60694

Vi bjuder på frukost!

Lanseringen är ett samarbete med Socialdemokratiska representationen i Stockholms Stad.

 

 

Välkomna!

 

 

 

Detaljer

Datum:
19 maj, 2015
Tid:
08:30 - 09:45
Evenemang Kategori:

Plats

Stadshusets konferenscentrum
Stockholm, + Google Map