Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Seminarium: Är full sysselsättning en omöjlighet?

20 maj, 2015, 13:00 - 14:30

Arbete åt alla är en av arbetarrörelsens viktigaste mål, åtminstone i högtidstalen och på valaffischerna. Men efter det att sysselsättningen minskade med omkring en halv miljon personer under 1990-talets första hälft har Sverige aldrig återvänt till något som kan kallas för full sysselsättning.

Hur kommer det sig? Varför förefaller ”full sysselsättning” vara en ouppnåelig utopi snarare än ett mål som det är realistiskt att nå? Jämviktsarbetslöshet och NAIRU (Non Accelerating Inflation Rate of Unemployment) uppfattas ibland som en absolut gräns som det inte går att understiga, åtminstone inte utan omfattande välfärdsförluster i form av sämre skydd för löntagare eller sämre arbetslöshetsförsäkringar.

Stämmer det med verkligheten, eller är det endast en intellektuell tankeram, och hindrar i så fall denna tankeram politiker från att bedriva en politik för full sysselsättning?

Välkommen på seminarium och presentation av antologin ”Lönebildning bortom NAIRU”, en underlagsrapport till LO-projektet Full sysselsättning och solidarisk lönepolitik. Anmäl er via länken senast 19 maj: http://simplesignup.se/event/57533

Medverkande:

Moderator: Monika Arvidsson, utredningschef, Tankesmedjan Tiden

Tony Johansson (Lunds universitet)

Lennart Erixon (Stockholms universitet)

Irene Wennemo (Arbetsmarknadsdepartementet

Seminariet är i samarbete med ABF Stockholm.

Detaljer

Datum:
20 maj, 2015
Tid:
13:00 - 14:30
Evenemang Kategori:

Plats

LO
Barnhusgatan 18
Stockholm, 105 53 Sverige
+ Google Map