Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Rapportsläpp: Så räddar vi den nordiska modellen

28 september, 2017, 17:00 - 18:30

Den nordiska modellen är ett framgångsexempel ute i världen. Vi har en bra välfärd och ett gott arbetsliv, jämfört med andra länder. Arbetarrörelsen har genom flera decenniers kamp sett till att vi har fått löner man kan leva på, fem veckors semester, värdig ersättning när vi blir sjuka och arbetslösa, samt gynnsamma förutsättningar för våra barn när de växer upp genom förskola och föräldraförsäkring.

Men den nordiska modellen är hotad. Fasta jobb blir alltmer sällsynta, tidsbegränsade och tillfälliga anställningsformer allt vanligare. Heltidsjobb med schyssta villkor byts ut mot timvisa SMS-anställningar och låglönejobb. Fackens inflytande minskar, och organisationsgraden går ned. Såväl arbetsgivare som borgerliga partier ifrågasätter öppet idén med kollektivavtal och därmed en av den nordiska modellens grundprinciper. Hur kan denna utveckling vändas?

Utredaren Mats Wingborg har tagit sig an detta i en ny rapport, som en del av ett stort projekt om den nordiska modellen, initierat av Samak (nordiska arbetarrörelsens samarbetskommitté). Varmt välkommen till en presentation av rapporten, följt av ett panelsamtal där dessa personer deltar:

Mats Wingborg, rapportförfattare (Sverige)
Inger Marie Hagen, arbetsmarknadsforskare vid Fafo i Oslo (Norge)
Niels Munch Kofoed, LO (Danmark)
Camilla Herdahl, 3 F (Danmark)

Samtalet modereras av Jesper Bengtsson, chef på Tankesmedjan Tiden. Samtalet sker på de nordiska språken.

Efter panelsamtalets slut följer ett mingel på ABF:s restaurang, Cirkeln. Vi firar då startskottet för Samak & Tankesmedjan Tidens projekt om den nordiska modellen. Alla gäster bjuds på enklare tilltugg och dryck till självkostnadspris.

Anmälan är obligatorisk och görs via denna länk: https://simplesignup.se/events/86796

Details

Date:
28 september, 2017
Time:
17:00 - 18:30
Event Category:

Venue

ABF Stockholm, Sveavägen 41, Stockholm