Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Laddar Evenemang

« All Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Modellen som vägrar lägga sig ner och dö

3 februari, 2015, 11:30 - 13:00

Hur har globaliseringen påverkat den svenska modellen? Har det nationella handlingsutrymmet förminskats i en allt mer globaliserad värld? Vad är den svenska modellen idag? Den modell, som likt hundraåringen, vägrar lägga sig ner och dö.

Den svenska modellen växte fram i efterkrigstiden på 50-talet. I en tid med begränsad arbetskraft, inflation och nationell suveränitet. Sedan dess har den det globala samhället blivit allt öppnare – EU-medlemskap, kraftigt avreglerade marknader och obegränsad arbetskraft.

Inom ramen för LO-projektet Full sysselsättning och solidarisk lönepolitik har Claes-Mikael Jonsson och Ingemar Lindberg skrivit rapporten Modellen som klev ut genom fönstret – om globaliseringen och den svenska modellens framtid som presenteras under ett seminarium på Arena Idé.

Rapporten kommenteras av Irene Wennemo, statssekreterare vid Arbetsmarknadsdepartementet, Anders Weihe, chefsjurist och förhandlingschef vid Teknikföretagen, Susanne Ackum, tidigare statssekreterare åt Anders Borg och Sverker Gustavsson, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Moderator: Monika Arvidsson, utredningschef, tankesmedjan Tiden

Tid & plats
Tisdagen den 3 februari kl. 11.30 – 13.00 i Arenagruppens lokaler på Sveavägen 61.
T-bana Rådmansgatan. Alternativ ingång från Saltmätargatan 22.

Obligatorisk föranmälan. Anmälda deltagare bjuds på lunchmacka från 11.00.

Detaljer

Datum:
3 februari, 2015
Tid:
11:30 - 13:00
Evenemang Kategori:

Plats

Arenagruppen
Sveavägen 61
Stockholm,
+ Google Map