Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Laddar Evenemang

« All Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Konferens: Makten över skolan

20 januari, 2015, 13:00 - 16:30

Med utgångspunkt i de senaste decenniernas skolpolitik, där skolan har blivit en privat angelägenhet styrd av marknad och new public management, siktar vi framåt och diskuterar tänkbara vägar för hur en ny skolpolitik kan utformas. Vår vision är en skola som ger alla såväl goda kunskaper som andra nödvändiga förutsättningar för att verka i ett demokratiskt samhälle och i arbetslivet.

Välkommen på seminarium Makten över skolan – Hur kan vi återta skolan som en samhällsbyggande institution?

Hållpunkter

13.00 Konferensen öppnas Malin Tväråna, gymnasielärare.

13.10 Skolans styrning Skolpolitiken har drivit fram en ökad segregation och en minskad likvärdighet. Det har blivit allt större skillnader mellan skolor och elever för varje år. Hur ska en annan styrning, som gör skolan mer likvärdig och som stärker demokratin, kunna utformas?

Moderator: Annica Hjelm, tankesmedjan Cogito.

Diskussionsdeltagare: Maria Jarl, universitetslektor i utbildningsvetenskap, Göteborgs Universitet och Sten Svensson, tidigare chefredaktör Lärarnas tidning och utredare av skolans likvärdighet.

14.10 Professionens ansvar och förutsättningar I dag är professionen detaljstyrd, kontrollerad och överbelastad. Vad behöver göras för att lärare och skolledare ska kunna ta ansvar för utvecklingen av skolan?

Moderator: Solweig Eklund, redaktör för tidskriften Forskning om undervisning och lärande.

Diskussionsdeltagare: Ingrid Carlgren, professor Stockholms Universitet och Olle Holmberg, tidigare chef för lärarutbildningen vid Malmö Högskola.

15.10 Kaffe

15.30 Demokrati och bildning Med dagens marknadsstyrning har skolan blivit en privat angelägenhet med fokus på det som är lätt att mäta och kontrollera. Hur ska skolpolitiken utformas för att skolan ska bli en samhällsbyggande institution som stärker demokratin och som åter sätter kunskaps- och bildningsuppdraget i centrum?

Moderator: Magnus Hultén, docent Linköpings universitet.

Diskussionsdeltagare: Linda Eriksson, doktorand i pedagogik vid Mittuniversitetet, Tomas Englund, professor Örebro Universitet och Anders Burman, docent i idéhistoria vid Södertörns högskola och Uppsala universitet.

16.30 Konferensen avslutas.

Tid och plats

Tisdagen 20 januari 2015 kl. 13.00 – 16.30 ABF-huset Stockholm, Sveavägen 41. T-bana: Rådmansgatan.

Detaljer

Datum:
20 januari, 2015
Tid:
13:00 - 16:30

Plats