Socialdemokratisk idéutveckling, kritik och politik sedan 1908.

När Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerade i Göteborg i samband med bokmässan höll deltagarna upp plakat med bilder på ett antal svenskar och med ordet »Förbrytare«.

En av dem som pekades ut var Emerich Roth, 93 år, överlevande från förintelsen och oförtröttlig föredragshållare om våld, hat, rasism och nazism.

– På detta sätt har de testat att gå ett steg längre än vad andra gäng gjort tidigare. Det borde varit en självklarhet för polisen att beslagta plakaten för att visa var gränsen för yttrandefriheten går, säger Emerich Roth om händelsen.

Däremot hade Emerich Roth inga planer på att själv protestera.

– Nej, den tillfredsställelsen ger jag dem inte.

Emerich Roth är också kritisk till mediers beskrivning av marschen.

– De får på det sätt som media lyfter fram dem, den efterlängtade uppmärksamheten, som bara stärker deras falska självförtroende och ger legitimitet för deras handlingar.

En av Emerich Roths viktigaste teser är att »hatare«, som han föredrar att kalla dem, ofta handlar om män som har en kärlekslös relation till sina fäder eller att pappan varit helt frånvarande.

– Skolan borde få alla de resurser som krävs för att kunna fungera som ett andra hem för dem som behöver det. En manlig lärare med de rätta kunskaperna skulle kunna kompensera den positiva manliga förebild de saknar. Om skolan kan fånga upp
de så kallade värstingar innan hatet cementeras skulle man kunna uppnå ett annat viktigt mål, nämligen att stoppa nyrekrytering av ungdomar i farozonen. Min erfarenhet är att det ofta behövs väldigt lite för att bryta en negativ spiral. Ibland bara att någon vågar lyssna och bry sig om.

Emerich Roth har hållit tusentals föredrag om förintelsen, mest på skolor. Vid några tillfällen, som vid Åsö gymnasium för några månader sedan, har det dykt upp nazister som polisen och ansvariga har kört bort. Några år tidigare när Emerich Roth också besökte Åsö gymnasium lyckades han övertala rektorn och polisen att inte jaga bort de nazister som sökt sig dit utan att i stället låta dem lyssna på hans föreläsning. Efteråt kom en av nazisterna fram till Emerich Roth och frågade om han kunde få hjälp att få bort en tatuering i nacken med texten »Made in Sweden«.

Under årens lopp har Emerich Roth haft kontakt med många före detta hatare. Han var en av intiativtagarna till avhopparverksamheten Exit på Fryshuset, som har hjälpt många ungdomar att lämna destruktiva gäng.

– Många av dessa har gjort ett viktigt jobb genom att vara ute med mig på skolor och prata.

Vilken är då den vanligaste fråga som Emerich Roth fått av skolungdomar när han berättat om förintelsen.

– Det är ett antal olika frågor som varit vanliga. Men en av dem är om det fanns några humana soldater och fångvaktare i Auschwitz. Och svaret är nej. De var alla sadister. Många var kriminella som hämtats direkt från fängelserna för att bli vakter i koncentrationslägren, säger Emerich Roth.

Mats Wingborg

är frilansjournalist och utredare