Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

”Vart går Europa? Om politik, populism och socialdemokratins återkomst i Nederländerna” är titeln på A-smedjans första skrift i serien Dagens Europa.

Valet i Nederländerna nyligen blev en sensationell framgång för Socialdemokraterna och dess nye partiledare Diederik Samsom och ett svidande nederlag för det främlingsfientliga partiet under Geer Wilders.

Valet innebär en ”återgång till ordningen” efter många år av politisk turbulens., sade Torsten Nilsson, frilansjournalist och en av författarna till skriften.

Trolig utgång av de regeringsförhandlingar som nu förs är att en stor koalition bildas, bestående av valets båda segrare högerliberalerna (VVD) och socialdemokraterna (PvdA). Premiärminister blir troligen den hittillsvarande, Mark Rutte (VVD).

Ekim Caglar, handläggare Palmecentret, diskuterade vänsterradikala Socialistiska partiets roll. Partiet såg ett tag ut att bli störst, men föll tillbaka under valrörelsen. Med tio procent av väljarna är det dock ett relativt stort vänsterparti som även i fortsättningen kommer att vara en förebild för andra liknande europeiska partier, bland annat svenska Vänsterpartiet.

Skriften har författats av Torsten Nilsson, Ekim Caglar  och Tommy Svensson, Europaansvarig på A-smedjan.

Rapporten kan laddas ner här.