Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Vad måste göras för en jämlik barndom?

3 juli, 2018, 18:00 - 18:40

Klyftorna i Sverige ökar och skillnaderna mellan de som har och inte har blir bara större. Bland barn märks den ökande ojämlikheten i större skillnader i skolresultat, i hälsoklyftor, geografisk segregation och barnfattigdom. Barnkonventionen har beslutats ska bli svensk lag. Detta förpliktigar i att ge alla barn oavsett bakgrund samma rättigheter till bra liv utan diskriminering där de själva kan vara med och påverka sin situation.

Det räcker inte med att diskutera ojämlikhetens orsaker eller implementera konventioner om det inte får konsekvenser för dem som drabbas mest. I dag är det ett lotteri där vissa barn växer upp i familjer med möjligheter och andra inte. Barn lever här och nu och det kan faktiskt inte vänta. Samtidigt är det just i barn det går att investera för att jämna ut livschanser, något som är positivt både för individer och samhället i stort.

En jämlik barndom bör vara en politisk målsättning som alla partier kan enas om och en nationell handlingsplan bör tas fram. Tankesmedjan Tiden och Unga Örnar har tillsammans med Barnrättsexperten Thomas Hammarberg tagit fram ett underlag för vad en sådan handlingsplan bör innehålla, vilket kommer att presenteras på seminariet.

Panel

Thomas Hammarberg, barnrättsexpert och tidigare Europakommissionär för de mänskliga rättigheterna

Anders Österberg, riksdagspolitiker (S) och ordförande Unga Örnar

Ulrika Vedin, utredare LO

Moderator: Lina Stenberg, kommunikationschef Tankesmedjan Tiden

Detaljer

Datum:
3 juli, 2018
Tid:
18:00 - 18:40
Evenemang Kategori: