Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Socialdemokratins svar på Europas högerpopulism

5 juli, 2018, 11:00 - 12:00

Hur har socialdemokratin mött den högerpopulistiska utmaningen i Europa? Det är frågan som vi vill prata om och diskutera i vårt seminarium under Almedalsveckan.

Socialdemokraternas väljarstöd har en nedåtgående trend i hela Europa. Från att inneha regeringsmakten i flera länder i början av 2000-talet, så har många socialdemokratiska partier marginaliserats. I länder såsom Frankrike, Italien och Grekland har partierna förvandlats från att vara statsbärande till marginella aktörer i opposition.

Utvecklingen har skett parallellt med framväxten av en stark högerpopulism i Europa. Väljargrupper som tidigare stödde socialdemokratin, såsom arbetarklassen och människor med lägre utbildningsnivå på landsbygden, anförtror sig i allt större utsträckning till högerpopulistiska alternativ istället. Dessa partier, byggda på främlingsfientlighet och fackfientlighet, har stegvis först etablerat sig i nationella parlament runtom i Europa för att sedan göra anspråk på regeringsmakten.

Halvor Finess Tretvoll, författare och redaktör för norska Agenda Magasin, kommer ut med en ny bok i höst som utreder vad som har hänt. Boken tar sig an frågor såsom hur socialdemokratin har kunnat tappa så mycket stöd, och varför högerpopulismen så framgångsrikt har vunnit över stora väljargrupper. Tretvoll redogör också för hur socialdemokratin runtom i Europa hanterat den framväxande populismen politiskt och strategiskt.

Tankesmedjan Tiden arrangerar tillsammans med Friedrich-Ebert-Stiftung ett seminarium på detta tema, på Socialdemokraternas dag under Almedalsveckan. Halvor Finess Tretvoll presenterar först sin bok, varefter ett panelsamtal tar vid där förutom författaren också följande personer deltar:
– Helle Klein, chefredaktör, Dagens Arbete
– Henri Möllers, projektledare ”Reclaiming action”, Friedrich-Ebert-Stiftung Nordic countries
– Katrine Marcal, journalist, Dagens Nyheter

Samtalet leds av Torsten Kjellgren, utredare Tankesmedjan Tiden.

Vi ser fram emot att ses och diskutera med er! Välkomna!

Details

Date:
5 juli, 2018
Time:
11:00 - 12:00
Event Category:

Organizers

Tankesmedjan Tiden
Friedrich Ebert Stiftung Nordic Countries

Venue

Cramérgatan 2
Visby, + Google Map