Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Europa förändras – men var finns visionerna?

29 april, 2014, 18:00 - 19:30

Det vore fel att påstå något annat än att Europaparlamentsvalet 2009 var ett demokratiskt nederlag. För varje val sedan 1979 har valdeltagandet stadigt tickat nedåt och senaste valet var inget undantag då mindre än hälften av de röstberättigade använde sin rösträtt. Finns det någon legitimitet kvar i ett demokratiskt val med en sådan utveckling och vilka konsekvenser bör det få på de sakfrågor som EU fokuserar på? Bör den europeiska integrationen fortsätta även när valdeltagandet faller eller är närmare regionala samarbeten vägen framåt? Full sysselsättning är något flera partier ser som centralt för ett ekonomiskt och socialt hållbart Europa men är det möjligt i dagens ekonomiskt pressade EU? En debatt som pågått en längre tid är behovet av en social aspekt i europasamarbetet, finns det på lång sikt även behov av tydligare regler kring ett socialt protokoll?

 

Samtidigt kämpar många av europaparlamentets partigrupper och flera av de etablerade partierna med sina egna opinionssiffror och har haft svårt att skapa någon entusiasm för sina sakfrågor. I det senaste valet fick exempelvis den Socialdemokratiska partigruppen (S&D) sitt lägsta valresultat på nästan tre decennier. En nyligen genomförd opinionsundersökning visar dock på en förändring. Vänstern och socialdemokratin går kraftigt framåt i opinionen samtidigt som konservativa och liberala partier tappar. Samtidigt ökar högerextremismen såväl på europanivå liksom nationellt i de flesta medlemsländer. Varför sker dessa förändringar just nu? Är det en tillfällig trötthet på de partier som regerat under majoriteten av 2000-talet eller finns det några större underliggande politiska skeenden? Och finns det egentligen några politiska skillnader mellan partierna?

 

Vi har bjudit in kandidater till europaparlamentet från Sverige och Tyskland för att diskutera deras vision av framtidens EU och hur EU-debatten ser ut för dem i deras respektive land.

 

Seminariet kommer att hållas på engelska och inledningstalare är Göran von Sydow som är forskare i statsvetenskap med inriktning mot europeisk integration. Efter inledningen kommer en paneldiskussion mellan kandidaterna arrangeras.

 

Moderator: Jesper Bengtsson (chef Tankesmedjan Tiden)

Inledningstalare: Göran von Sydow (forskare i statsvetenskap)

Paneldeltagare: Jytte Guteland (EU-kandidat), Enrico Kreft (EU-kandidat från SPD Tyskland), Eero Vainio (EU-kandidat från SDP Finland)

 

Plats: Folkets Hus rum 503, Norra bantorget, Barnhusgatan 12-14

Datum: 29 april klockan 18:00 – 19:30

 

Detaljer

Datum:
29 april, 2014
Tid:
18:00 - 19:30
Evenemang Kategori:

Plats

Folkets hus Norra Bantorget, rum 503
Barnhusgatan 12-14
Stockholm, Sverige
+ Google Map