Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Europa ut ur krisen

25 maj, 2016, 08:45 - 17:30

Arbetarrörelsens forskarnätverk är en mötesplats för doktorander och forskare som delar arbetarrörelsens värderingar. Nätverkets syfte är att samla likasinnade forskare som vill bidra med sin forskning och kunskap för att påverka den politiska debatten och samhällsutvecklingen. Konferensen riktar sig endast till forskare, utredare, politiker och fackligt verksamma. Anmälan till konferensen är obligatorisk och identiteshandlingar kommer att krävas vid inpassering till riksdagen. Sista anmälningsdag är 16 maj
Under senare år har EU-samarbetet präglats av en rad kriser och det samarbete som enbart för några år sedan sågs som en självklar garant för fortsatt ekonomisk och politisk integration i Europa, samt för demokratisk konsolidering i nya demokratier, uppvisar i dag en rad problem. Den tidigare gängse bilden av EU som ett samarbete som både fördjupas och ständigt inkluderar fler medlemsländer har kommit att ifrågasättas. I år folkomröstar, för första gången någonsin, ett EU-land om huruvida det ska kvarstå som medlem. Det blir alltmer oklart i vilken riktning EU-samarbetet rör sig.

Hur väl rustat är EU-samarbetet och dess institutioner inför dessa nya utmaningar? Hur kan fortsatt ekonomisk integration främjas, utan att det sker på bekostnad av stora spänningar mellan sociala grupper, regioner och länder? Hur kan EU kombinera fortsatt fri rörlighet mellan medlemsstaterna med såväl generösa asylåtaganden som omfattande social välfärd? Vilka verktyg har EU för att värna – och stärka – medlemsländernas demokratiska rättigheter och rättstatlighet? Vilken hållning bör arbetarrörelsen – såväl i Sverige så som övriga EU – ha inför utvecklingen inom EU?

Forskare kommer även erbjudas möjligheten att presentera sin egen forskning, kring dessa frågor för framtidens Europa. Notera dock att antalet platser för presentationerna är begränsade. Sista anmälningsdag för medverkande är den 18 april. Skriv en kort presentation/abstrakt på max 300 ord, namn och kontaktuppgifter. Senast den 28 april får du besked om ditt paper har blivit antaget. Då vi är överens om att lösningen på EU:s kris kräver en tvärvetenskaplig ansats ser vi gärna att forskare från olika discipliner deltar. Presentationerna skickas till sirin.kara@tstiden.se.

KONTAKT
Ingången till riksdagen är Norrbro Riksplan och registreringen börjar kl. 8.45. Kom i tid och ta med legitimation!
För mer information om upplägg och talare: http://www.forskarnatverket.se/

Har du frågor om konferensen är du välkommen att kontakta:

Sirin Kara

Mail: sirin.kara@tstiden.se

Tel: 0737890070

Detaljer

Datum:
25 maj, 2016
Tid:
08:45 - 17:30
Evenemang Kategori:

Plats

Norrbro Riksplan