Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Döda sälar och varma hav – miljöfrågans entré på den politiska dagordningen

20 april, 2017, 11:45 - 13:30

Välkommen på lunchseminarium och presentation av den andra delrapporten i Tidens projekt om förändringar i den politiska dagordningen.
Lars Nord, professor i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet, har i rapporten ”Droppen urholkar stenen” utrett miljöfrågans entré på den svenska politiska dagordningen under 1970-talet. Rapporten kartlägger också miljörörelsens startskott och inledande framgångar i Sverige, vilket kulminerade i Miljöpartiets inträde i Riksdagen 1988.
Vad skapade de nya gröna värderingarna i samhället? Hur bar sig miljörörelsen åt för att få upp sin specifika fråga på dagordningen? Vad kan förklara att medborgare, media och makthavare plötsligt blev tvungna att ta hänsyn till en grön dimension i politiken? Dessa är några av de frågor som Lars Nord tar sig an i sin rapport.
Efter Lars Nords inledande presentation av rapporten följer ett panelsamtal där förutom rapportförfattaren, följande personer deltar:
Birger Schlaug, tidigare språkrör för Miljöpartiet
Helle Klein, chefredaktör för Dagens Arbete
Erika Bjerström, utrikeskommentator, SVT och tidigare miljöreporter Dagens Nyheter
Samtalsledare: Torsten Kjellgren, Tankesmedjan Tiden
—————————-

Den politiska dagordningen är under ständig förändring. Ibland kan den svänga över en natt, och i andra fall under en utdragen process som varar i flera år. Orsakerna till att en förändring äger rum kan vara många och svårdefinierade. Tankesmedjan Tiden har, med uppdrag av Socialdemokraterna, tagit sig an uppgiften att med hjälp av fem framstående forskare försöka reda ut vad som har orsakat viktiga skiften i den svenska politiska dagordningen under de senaste decennierna. De fem forskarna har fått i uppdrag att djupdyka i centrala dagordningsfrågor, och försöka förklara skiften i dessa. Deras arbete utmynnar i fem separata delrapporter som publiceras under våren med tillhörande seminarier.

Anmälan är obligatorisk och görs via den här länkenhttps://simplesignup.se/event/93545

Vi bjuder på lunchwraps (även vegan/vegetariska) från 11:45. Seminariet börjar kl 12. Vi delar även ut ett exemplar av rapporten till alla deltagare.

Detaljer

Datum:
20 april, 2017
Tid:
11:45 - 13:30
Evenemang Kategori:

Plats

Sveavägen 68
Sveavägen 68
Stockholm, Sverige
+ Google Map