Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Blir en röst på Feministiskt initiativ ett stöd för en rödgrön regering eller för Jimmie Åkesson som vågmästare?

För den som lutar åt Gudrun Schymans parti men samtidigt vill minska Sverigedemokraternas inflytande är valet inte lätt. Dagens två motstridiga opinionsmätningar visar på dilemmat.

Om Ipsos undersökning som redovisas i Dagens Nyheter är riktig kommer Fi in Riksdagen och säkrar en rödgrön majoritet. Sverigedemokraterna blir utan möjlighet till inflytande.

Stefan Löfven får visserligen ytterligare ett parti att ta hänsyn till när han ska pussla ihop sin regering. Men det är bättre att han får tampas med feminister än med rasister.

Om däremot Novus mätning som gjorts på uppdrag av TV4 blir valresultat har en röst på Fi i praktiken blivit en röst på Sverigedemokraterna. I den – och i alla andra mätningar hittills – klarar inte Fi riksdagsspärren. De tre procenten som partiet får blir bortkastade röster och gör att det inte blir någon rödgrön majoritet.

Stefan Löfven kan fortfarande bli statsminister, men de borgerliga partierna får tillsammans med Sverigedemokraterna fler mandat i Riksdagen. Det kan leda till kaos och nyval.

Naturligtvis ska den som känner starkt för ett parti också rösta på detta. Det är begripligt att Gudrun Schyman ogillar sådana här taktiska spekulationer.

Men alla väljare är inte nitiska partianhängare. Många funderar också på vad rösten får för betydelse i regeringsfrågan.

Begreppen för det är många. När Vänsterpartiet var kommunistiskt och riskerade att ramla ur talade man om ”kamrat fyra procent” – socialdemokrater som ville rädda kvar partiet till vänster. Bland de borgerliga partierna finns ”broder fyra procent” som röstar på Kristdemokraterna för att rädda en borgerlig majoritet.

Kanske ser vi i år ”syster fyra procent” – rödgröna sympatisörer som stödröstar på Fi nu när partiet har en chans att komma in. Men om det inte lyckas kan priset bli högt.

Efter det amerikanska presidentvalet 2000 var det nog åtskilliga av uppstickaren och miljöaktivisten Ralph Naders väljare som ångrade sig bittert. Deras röster gav i praktiken segern till republikanen George Bush över demokraten Al Gore, som säkert hade blivit den mest miljömedvetne av alla presidenter.

För Feministiskt initiativs väljare riskerar valet att sluta i en liknande paradox. Partiet framstår som Sverigedemokraternas motsats i allt, dess främsta fiende, och har all heder av det.

Ändå kan, om olyckan är framme, en röst på Fi ge Jimmie Åkesson hans hett eftertraktade position som vågmästare.

Tommy Svensson