Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Om snart två veckor hålls det norska valet. Utgången är långtifrån klar och som en joker i leken har nu Rinkeby och Sverige dragits in  i spelet om makten.

Som en del i ett minst sagt oblygt valkampanjande skriver Norges invandringsminister tillika Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug på Aftonbladet Debatt att hon är på väg till Rinkeby för att lära om hur Norge inte ska göra när det kommer till invandring och integration.

Hela artikeln osar illa dold främlingsfientlighet och rasism – något som inte i sig är förvånande när det kommer från det norska högerpopulistiska partiet. Att en respektabel tidning som Aftonbladet tar in denna text, skulle det dock vara intressant att höra motiveringarna till. För orsaken till placeringen i just en svensk vänstertidning är ju inte svår att förstå. Detta är helt enkelt ett genialt PR-trick som borde få Sverigedemokraterna att bli gröna av avund.

Listhaugs debattartikel har ju egentligen inget med den svenska inrikespolitiken att göra. I första hand är den ju ett inlägg i den inhemskt norska debatten där Sverige under en längre tid pekats ut som ett skräckexempel för vad som skulle kunna hända i vårt västra grannland. ”Det svenske tillstandet” kallas det, inte utan sarkasm.

Att den svenska migrationsministern Helene Fritzon efter den norska regeringskollegans debattinlägg aviserat att hon inte tänker möta henne för en rundvandring i Rinkeby är lovvärt. För detta PR-spektakel har den svenska regeringen inget att vinna på att delta i. Det har ju ingen faktisk grund. Stora delar av den motivering som Listhaug presenterar i artikeln är rena osanningar, annat är ihopsatta halvsanningar som hon placerar i just den norra Stockholmsförorten. Och återigen, detta är ett desperat grepp från ett parti som faktiskt gått bakåt i opinionssiffrorna.

Vi bör kalla samhällsproblemen vid dess rätta namn. Segregationen är en jätteutmaning och visst hade vi haft mindre av de problem som nu finns i många bostadsområden om vi varit bättre på att på riktigt verka mot fenomenet. Men vi kan aldrig acceptera att problemet handlar om det som de högerpopulistiska, främlingsfientliga krafterna vill påskina. Att vissa människor är godare än andra. Att vissa är mer förtjänta av stöd och att ursprung på något sätt hänger ihop med människors egenskaper. Detta är inte bara grundläggande värderingar för en solidarisk vänsterpolitik. Detta är själva fundamentet i demokratin och konventionerna för de mänskliga rättigheterna.

I Stockholmsförorten Husby, granne till Rinkeby, pågick i helgen en enormt lyckad och uppskattad festival. I en annan utpekad no-go-zone, Bredäng söder om Stockholm, arrangerades en väldigt uppskattad kulturfestival.
Vad synd att inte Sylvi Listhaug kom några dagar tidigare och besökte dessa tillställningar, eller någon av alla andra tusentals positiva initiativ som från gräsrotsnivå gör människors liv bättre i de områden som gör den norska politikern så skräckslagen.

 

Så Rinkeby, öppna era armar för vår granne från väst. Visa henne vad Rinkeby egentligen står för. Vad vi står för.