Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Magdalena Andersson skriver på nationaldagen om varför hon älskar Sverige. Statsministern vill skydda naturen, återta den demokratiska kontrollen över välfärden och stå upp för de svenska värderingarna. Det skriver hon i tidskriften Tiden.

Ja, jag älskar Sverige. Det finns inget annat sätt att beskriva det på. Sverige är lagboken, nitiska statstjänstemän med hög integritet och en välfungerande ekonomi. Det är natur, frigörelse och gemenskap, det är att vandra genom öppna landskap; att inte behöva lämna hus och hem när du blir sjuk eller av med jobbet, att lämna och hämta ungarna på förskolan och att kunna lita på sina grannar.

Vi svenskar har ibland varit lite rädda för att faktiskt säga det. Någon form av försiktighet, en rädsla för att våra känslor för Sverige skulle slå över till farlig nationalism och motsättningar. Kanske till och med krig? Men jag är övertygad om att de allra flesta av oss har en stark relation till vårt land. Från det lilla, till det stora – de som firar Tre kronors segrar, till alla de tusentals som under de senaste månaderna anmält sig till Hemvärnet för att de vill försvara Sverige.

Vi människor är inte varor på en marknad. Vi är inga separata öar. Vi är inte anonyma siffror i statistiken. Det är en myt att vi skulle vara oberoende av varandra, eller av miljön runt om oss. Alla behöver sammanhang och identitet. Att vara svensk är att vara människa i vårt land och att känna gemenskap med andra.

För mig har det alltid varit en självklarhet att älska vårt land. Det innebär inte att jag ogillar andra länder, eller andra människors sätt att leva. Men jag kommer alltid stå upp för det jag älskar med Sverige. Och det är några saker jag vill lyfta särskilt.

Naturen och allemansrätten. Jag är en friluftsmänniska. Varje gång jag vandrar, paddlar eller klättrar så slås jag av vårt lands natur. Från de kala fjälltopparna och forsande bäckarna i norr till rapsfälten och de böljande kullarna i söder. Skogar som breder ut sig och vandringsleder som aldrig verkar ta slut. Vi är många som njuter av att vara i naturen. Och genom allemansrätten så är allt tillgängligt, för alla svenskar. Det är faktiskt helt fantastiskt.

Välfärden och kvinnornas frigörelse. Som ensambarn var min mamma och pappa hela min familj. När pappa fick alzheimer skakade det under fötterna. Då fanns välfärden där, för att ta hand inte bara om honom, utan om hela familjen. För mig var det en trygghet. Och många känner precis som jag. På bara några generationer har vi tillsammans byggt en välfärdsstat, som ger alla människor oavsett bakgrund både trygghet och möjligheter. Genom förskolans utbyggnad har också kvinnor tagit plats på arbetsmarknaden, och på så vis vunnit sin egen frihet. Inget land i världen har haft lika ambitiös politik för att utjämna de orättvisa skillnader i livsvillkor som vi föds in i.

Gemenskapen och värderingarna. När jag var yngre så var simningen en stor del av mitt liv. Till skillnad från fotboll och handboll utgår prestationen till största del från den egna insatsen. Jag är själv ansvarig för varje simtag. Men bakom varje rörelse ligger träning och övning. Tränare och klubbkompisar som peppat och hjälpt till. Vi höll ihop i vått och torrt. Det är något som präglat mig. Många svenskar har liknande erfarenheter. Vi svenskar har generellt en mycket hög tillit till andra. Våra värderingar präglas av plikt och rätt. Men också av frihetssträvanden. Jämställdhet och jämlikhet. När vi håller ihop kan alla komma till sin rätt. De svenska värderingarna innebär en urstyrka för Sverige.

Men allt står inte rätt till i vårt land. Det finns allvarliga problem. Det jag älskar med Sverige hotas. Det ställer krav på mig, som svensk, som partiordförande och som statsminister. Jag vet att vårt Sverige kan bättre. Därför är valet den 11 september avgörande och vi har tre tydliga prioriteringar som vi går till val på:

 

1. Vi ska skapa framtidens jobb genom att ligga längst fram i klimatomställningen. Klimatförändringarna som påverkar vår fantastiska svenska natur och som slår mot vanligt folks ekonomi genom ännu högre matpriser och levnadsomkostnader. Det är hemskt att se – skogsbränder, torka, hetta eller regnoväder. För att inte tala om stigande havsnivåer. Sverige ska ha en klimatpolitik som fungerar för vanligt folk, varje dag – inte bara för dem som kan ta cykeln till jobbet. Vi ska ställa om industrin och våra bilar. När vi gör det stärker vi också svensk konkurrenskraft och skapar nya jobb i hela vårt land.

2. Vi ska ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Friskolelobbyister arbetar idag med febril intensitet för att våra gemensamma skattepengar ska gå rakt ner i riskkapitalisters fickor, i stället för till våra barns skola. Vi måste stoppa vinstjakten i välfärden. Skolan ska vara till för barnen och sjukvården för de alla svenskar – inte för att berika förmögna aktieägare. Vi kan inte fortsätta privatiseringshetsen eller att gröpa ur våra gemensamma försäkringar. Tvärtom ska vi förbättra villkoren för de som bär vår välfärd; undersköterskor, lärare och alla andra som sliter. Det är en fråga om respekt.

3. Vi ska vända på varje sten för att bryta segregationen och stoppa gängkriminaliteten. Medborgarskap är mer än ett pass. Det är i grunden ett socialt kontrakt mellan alla oss svenskar. Det kommer med höga förväntningar på varandra – att vi alla gör vår plikt och kräver vår rätt. Därför var det viktigt att lägga om migrationspolitiken. Den stora migrationen och svaga integrationen ledde till en stark segregation och parallellsamhällen, där många inte ens talar svenska. Det duger inte. Sverige ska vara Sverige i hela Sverige – överallt, i alla bostadsområden. Samma språk, samma lagbok, samma grundläggande värderingar. Alla kan och ska bidra efter förmåga. Då kommer också engagemanget i samhället och det gemensamma, vilket är nyckeln till att knäcka gängkriminaliteten på lång sikt. Här och nu ska vi ha fler poliser och skärpta straff, men den som tror att det räcker lurar sig själv rejält. I Sverige ska alla barn få möjlighet att växa upp och bidra till samhället. Det kräver att samhället finns där och ställer krav och stöttar, oavsett om man växer upp i Angered eller Djursholm.

 

Vi kan bygga ett starkare Sverige och ett land som håller ihop. Ett land där vi firar gemensamma framgångar och sörjer motgångar tillsammans. Från det symboliskt viktiga, som landslagets vinster, till det systemkritiska, som hur vi hanterar pandemier och krigsutbrott i vår närhet. Det hänger ihop. För det är tillsammans vi tar oss igenom prövningar och oroliga tider. Samhället är väven som håller oss samman. Det är det Sverige vi älskar.

Magdalena Andersson, partiledare (S)

Tiden är en socialdemokratisk idétidskrift sedan 1908. Vi publicerar fyra nummer per år. Den här texten är den första att publiceras ur Tiden nr 2, 2022. Här beställer du hem Tiden.

Illustration: Annelie Carlström