Socialdemokratisk idéutveckling, kritik och politik sedan 1908.

Tiden Magasin - Arkiv

Apr

Sverige på gränsen till revolution

9 april, 2018

Politiska platser

Upproret i Seskarö blev kulmen på en protestvåg som svepte genom landet 1917. Det är en historia om när det höll på att bli revolution i Sverige, men också då Sverige valde den reformistiska och demokratiska vägen. Rasmus Landström besöker Seskarö och berättar om vad som hände – och vad som kunde ha hänt.

Chaplins tidlösa insikt

3 april, 2018

Kultur

»Moderna tider «skildrar hur snabba tekniska samhällsförändringar i kombination med svåra ekonomiska tider ändrar givna positioner och ökar ojämlikheten i samhället. Allt levererat med ett dråpligt skratt. Lina Stenberg har sett en filmklassiker.

Mar

Vi måste bekämpa strukturer

28 mars, 2018

Diskussion pågår

Mitt bidrag till debatten om jämlikhet handlar inte om att bortse från strukturer eller ojämlikhet i utfall. Det handlar om att formulera ett tydligt och realistiska jämlikhetsbegrepp, skriver David Åhlén i ett svar till Per Sundgren.

Håll fast vid social och ekonomisk jämlikhet

26 mars, 2018

Diskussion pågår

Ekonomisk jämlikhet är förutsättningen för lika möjligheter, och i dagens alltmer ojämlika samhälle vore det ett misstag att diskutera jämlikhet utan att inkludera lika utfall, skriver Per Sundgren i ett svar till David Åhlén.

Känner ni solidariteten? Känner ni rörelsen? 

21 mars, 2018

Diskussion pågår

Mordet på den brasilianska politikern Marielle Franco visar betydelse av kampen mot rasism, för mänskliga rättigheter. Samtidigt visar reaktionerna på hennes död att gamla strukturer lever vidare. Det skriver Elin Sund.

Ett korkat Facebook-test

12 mars, 2018

Ledare

Liberal och kommunitär är inte varandras motsatser. Kommunitarismen handlar om att värdesätta gemenskaper, och det gör medborgarna i både liberala och auktoritära samhällen.

Europa blir en möjlighet

8 mars, 2018

Tankar i tiden

Macrons Europapolitik ställer frågan om EU:s roll på sin spets för svensk socialdemokrati. Alla borde ropa: Äntligen! I stället tycks partiet ha intagit en klassiskt konservativ syn på Europasamarbetet, skriver Per Wirtén.

Det är ingen idé att lära barnen slagord

8 mars, 2018

Intervju | Kultur

Kalle Holmqvist vill ta barn på allvar och inte väja för det politiska, men utan klyschor och slagord. Tidens Kristin Linderoth har träffat en författare som gärna låter läsarna möta hans karaktärer när de är på jobbet.

EMU-tåget tuffar vidare

8 mars, 2018

Krönika

Samordningen mellan länderna inom EMU kommer bli tätare. Det måste Sverige förhålla sig till, skriver Monika Arvidsson.

Ved värmer flera gånger

8 mars, 2018

Reportage

Framtidens energi måste vara förnybar, men vilka energikällor är egentligen troligast? Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren reder ut alternativen och framtidsvägarna.

En annan jämlikhet

6 mars, 2018

Diskussion pågår | Tankar i tiden

Socialdemokraternas jämlikhet bör handla mer om människors lika möjligheter, mindre om likhet i utfall. En sådan förändring skulle också ställa stora krav på att faktiskt satsa på sådana lika möjligheter, skriver David Åhlén.

Feb

Folkbildning för folk som inte kan bete sig som folk

2 februari, 2018

Diskussion pågår

S-studenters förbundssekreterare Johanna Mårtensson har läst den nyutgivna rapporten ”Bildningstrender 2018” och undrar om folkbildningen verkligen kommer överleva ett sekel till.

Sida 1 av 2612345...1020...Sista »