
Finansministern har en särskild roll inom arbetarrörelsen. Elisabeth Lindberg ägnade sommaren åt att läsa och hoppas att rollen åter blir mer av politiker och mindre av teknokrat.
För mig blev coronasommaren 2020 biografisommaren. Under semestern hann jag klämma Kjell-Olof Feldts ”Alla dessa dagar ” (Norstedts, 1991) och Göran Perssons ”Min väg, mina val” (Albert Bonniers förlag, 2007). Det är två finansministrar som berättar om sina liv i politiken, för även om Göran Persson blev statsminister väger det lätt mot tiden på ”finansen”.
Inom arbetarrörelsen finns en viss skräckblandad förtjusning över finansministern. Göran Persson skriver att steget från finansminister till statsminister innebär ett tydligt kliv till vänster. Olof Palme var rädd för att Kjell-Olof Feldt skulle uppfattas som ledare för en högerfalang inom partiet. Den tidigare partisekreteraren Sten Andersson lät nämligen Feldt veta att han alltför ofta satte ekonomiska hänsyn framför politisk reformvilja.
Även om Göran Persson blev statsminister menar han att det var undantaget som bekräftade regeln. Finansministerns kärvhet passar inte in i den visionära roll en socialdemokratisk partiledare bör ha. Det märks igenom hela boken att finansen tillfälligt flyttade in i statsministerkorridoren 1996–2006. Samarbetet med Miljöpartiet beskrivs i första hand som att Persson hittade en ”pålitlig statsfinansiell partner” efter 1998 års val.
Tekniskt sett har budgetsaneringen sedan 90-talet förvandlats till en permanent sparpolitik. Överskotten har enligt statsvetaren Lukas Haffert lett till en koalition mellan politiker och väljare som prioriterar skattesänkningar framför välfärd trots att stödet för offentlig sektor i länder som Sverige håller sig på höga nivåer. Konsekvensen har blivit att statens huvudsakliga roll i ekonomin är att spara och justera skattenivåer. Det är en tyst omfördelning från den offentliga ekonomin till den privata. Från låg- och medelinkomsttagare till höginkomsttagare.
Både Persson och Feldt beskriver lyckan i att arbeta på finansdepartementet. För den senare kom dock inte glädjen av ministerposten…
Hela texten finns att läsa i tidningen. Teckna en årsprenumeration för endast 199kr här och få hem tidningen!
Elisabeth Lindberg, doktorand i ekonomisk historia