Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Chefredaktören har ordet - Payam Moula

Kleon, son av Kleainetos, sägs ha varit Athens mest våldsamma demagog. Särskilt känt är att han år 427 f.kr. övertygade Athenarna om att avrätta varenda man i Mytilene och att ta barnen och kvinnorna som slavar. 

Upprinnelsen låg i det Peloponnesiska kriget och i staden Mytilene som förberedde uppror mot Athen. När underrättelsen nådde Athen skickades trupper för att slå ner revolten. Efter utdragna strider blockerades stadens entréer och till slut gav Mytilene upp. När nyheten nådde Athen samlades folk till debatt. Vad göra med Mytilene? Här kommer Kleon in.

I den uppiskade stämningen argumenterade hem att göra Mytilene till ett avskräckande exempel. Ett skepp seglade mot Mytilene med order om att avrätta alla män och göra slavar av kvinnor och barn. Dagen efter kom dock tvivlet. Hade man inte varit väl brutal? Människor samlades åter till debatt.

”Personligen har jag redan ofta haft tillfälle att observera att en demokrati är ur stånd att härska över andra, men aldrig så tydligt som nu när jag ser hur ni ångrar er beträffande mytilenerna”. Så talar Kleon i den andra debatten som blir lång. Vid omröstningen blir resultatet jämnt, men med knapp marginal förlorar Kleon. Massakern ska stoppas.

Snabbt görs ett andra skepp i ordning. Besättningen utlovas stora belöningar om de hinner ikapp det första skeppet som har ett dygns försprång. Hur slutade det hela? Det första skeppet hinner fram till Mytilene, men med sån liten marginal att det andra skeppet anländer och hinner stoppa blodbadet. Berättelsen om Kleon och de två debatterna har sedan dess framgångsrikt används för att förlöjliga demokratin…

 

Hela texten finns att läsa i tidningen. Teckna en årsprenumeration för endast 199kr här och få hem tidningen!

Payam Moula, chefredaktör Tiden