Socialdemokratisk idéutveckling, kritik och politik sedan 1908.

Tiden Magasin

Nummer 2 2018 av Tiden

Myten om det nationella påverkar den politiska debatten, men vad bygger myten på? Daniel Mathisen reder ut begreppen, med Kalmar som startpunkt. Dessutom reportage från Indiens theplantager och intressant debatt, krönikor och analyser om svensk politik och arbetarrörelsen.

Ladda ner

Ledare

Nyanserna viktigare än någonsin

Artisten Aviciis död skakade om en hel musikvärld. Bara 28 år gammal. Redan en legend men långt ifrån klar, varken…

Reportage

Den bittra smaken av te

I undersköna Darjeeling görs några av världens mest exklusiva teer. Men den utsökt milda och friska sällskapsdrycken lämnar en bitter eftersmak av slavarbete och miljöförstöring. Följ med på en resa till teets mörka sida.

Krönika

Sverige hjärta EU

Kanske kan satsningen på en social dimension inom EU bli en ögonöppnare för hur vi påverkar varandras levnadsvillkor.

Kultur

En levande klassiker

Pelle erövraren har länge ansetts förlegad och passé. Obegripligt. Boken kastar ett främmande ljus över tillvaron och får oss att se…

Inte glasklart om populismen

Det blir lite väl slängigt ibland, och det saknas en bild av vad organisering kan vara i vår tid, men annars innehåller både Populistiska manifestet och Liten bergspredikan för socialister intressanta tankar om vänstern och framtiden. Mest den senare, skriver Kristin Linderoth.

Diskussion pågår

Religionen och socialdemokratin – dags för mer samarbet

En antireligiös retorik har smugit sin in i socialdemokratins valretorik. Det är en olycklig utveckling för ett parti som vill ha en
levande dialog med samhällets olika gemenskaper, skriver Anna Karin Hammar.

Tema

Last night in Sweden

Socialdemokratin är inte uträknad. Valet gick bättre än de flesta vågat tro. Men ska socialdemokratin kunna möta framtidens utmaningar krävs ett större politiskt förändringsarbete, och en ny syn på organisationen, menar Kerstin Alnebratt.

Tankar i tiden

Europa blir en möjlighet

Macrons Europapolitik ställer frågan om EU:s roll på sin spets för svensk socialdemokrati. Alla borde ropa: Äntligen! I stället tycks partiet ha intagit en klassiskt konservativ syn på Europasamarbetet, skriver Per Wirtén.

En annan jämlikhet

Socialdemokraternas jämlikhet bör handla mer om människors lika möjligheter, mindre om likhet i utfall. En sådan förändring skulle också ställa stora krav på att faktiskt satsa på sådana lika möjligheter, skriver David Åhlén.

Intervju

Det är ingen idé att lära barnen slagord

Kalle Holmqvist vill ta barn på allvar och inte väja för det politiska, men utan klyschor och slagord. Tidens Kristin Linderoth har träffat en författare som gärna låter läsarna möta hans karaktärer när de är på jobbet.