- Detta evenemang har redan ägt rum.
Seminarier på partikongressen
22 mars, 2019, 14:00 - 23 mars, 2019, 15:00
Evenemang-navigering
Under Socialdemokraternas partikongress i Örebro den 22-24 mars 2019 kommer det, vid sidan av förhandlingarna i plenum, att genomföras en mängd spännande seminarier. Syftet med seminarierna är att diskutera viktiga frågor som rör socialdemokratisk idé- och politikutveckling.
Välkomna till lokal Handskmakaren på plan 2, där samtliga seminarier kommer att hållas.
Här följer fullständigt seminarieschema
Fredag 22 mars
Den bästa vården är den som aldrig ges – en socialdemokratisk strategi för att förebygga ohälsa
Tid: 14.00
Arrangör: Tankesmedjan Tiden
Välkommen på seminarium och rapportsläpp om förebyggande hälsa!
Socialdemokraterna behöver utveckla sin sjukvårdspolitik. För att minska hälsoklyftorna, vårdköerna och sjukskrivningarna behöver en ny socialdemokratisk sjukvårdspolitik lägga större fokus på att förebygga ohälsa. Nu behövs stora investeringar i preventiva åtgärder. Det menar Tankesmedjan Tiden i den nya rapporten ” Den bästa vården är den som aldrig ges – en socialdemokratisk strategi för att förebygga ohälsa” skriven av Torsten Kjellgren, utredare på Tankesmedjan Tiden.
I rapporten presenteras flera konkreta förslag på hur hälsoklyftorna ska minska och den jämlika hälsan öka. Bland annat föreslås sockerskatt, mer semester vid träning och att Sverige ska vara rökfritt 2030. Är detta rätt väg att gå? Vilket ansvar har de enskilda individerna för sin hälsa, och vilket är samhället ansvar? Och hur jobbar man bäst preventivt när det kommer till sjukvårdsfrågan?
Det är några av frågorna följande personer ska diskutera:
Maja Fjaestad, statssekreterare hos socialminister Lena Hallengren
Erika Ullberg, oppositionsregionråd (S) i Region Stockholm
Johan Carlson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten
Torsten Kjellgren, utredare Tankesmedjan Tiden och rapportförfattare
Moderator: Elin Ylvasdotter, Tankesmedjan Tiden
Reformister och gråsossar – ett samtal om socialdemokratisk idédebatt
Tid: 15.00
Arrangör: ABF
Under vårvintern 2019 har frågan om intern opposition och ideutveckling väckts till liv. Med den nya S-föreningen Reformisterna aktualiserades de stora politiska frågorna men också strategier för organisering idag. Under samtalet diskuterar vi frågorna: Hur går vi till väga för att föra en konstruktiv idédebatt framåt? Hur kan folkbildningen bistå i det arbetet? Hur skapar vi plats för fler inom idédebatten? Vad är framtidens stora fråga för Socialdemokraterna?
Ett samtal mellan Nasra Ali (förbundsordförande S-studenter), María-Elsa Salvo (Reformisterna), Elin Ylvasdotter (Tankesmedjan Tiden) och Lina Stenberg (ledarskribent Arbetet).
Moderator: Johanna Mårtensson (ABF)
Börjar social bostadspolitik med (S)?
Tid: 16.00
Arrangör: Boinstitutet
Vad behöver den (S)-ledda regeringen göra för att skapa förutsättningar för en brett förankrad, långsiktig och social bostadspolitik? Hur kan kommunerna med dagens förutsättningar lösa bostäder för alla plånböcker? Välkommen till Boinstitutets seminarium vid S-kongressen i Örebro.
Program och talare:
Klarar kommunerna sitt bostadsförsörjningsansvar?
– Ebba Östlin (S) kommunstyrelsens ordf. Botkyrka
– Kristina Edlund (s) tidigare kommunstyrelsens ordf., Linköping
Hur skapar vi bostäder för alla?
– Jonas Nygren, förbundschef, Hyresgästföreningen
– Lena Micko, tidigare ordförande, SKL
– Ulf Rohlén, VD, Örebrobostäder.
Vad säger forskningen?
– Anna Granath Hansson, bostadsforskare, KTH
Börjar social bostadspolitik på (S)?
– Johan Löfstrand (S) bostadspolitisk talesperson.
Moderator: Caroline Szyber, tidigare bostadspolitisk talesperson, Kristdemokraterna
En ny ekonomisk politik är möjlig!
Tid: 17.00
Arrangör: Reformisterna
Har socialdemokratin råd med framtiden? S-föreningen för ekonomisk politisk reform- och idéutveckling, även kallade Reformisterna, bjuder in till seminarium om föreningens reformförslag. Ordförande Markus Kallifatides presenterar reformprogrammets sju punkter. Flera av föreningens styrelseledamöter finns på plats för frågor och diskussion om hur partiets ekonomiska politik kan utvecklas och förbättras.
MEDVERKANDE:
Markus Kallifatides, ordförande
Enna Gerin, kassör
Daniel Suhonen, studieledare
Karina Cubilla, styrelseledamot
Fler medverkande kan tillkomma.
Identitetspolitiskt kaos! Offrar rörelsen arbetarmännen för storstadsfeministernas livsstilsprojekt?
Tid: 18.00
Arrangör: Frihet.se!
Har för stort fokus på genus, intersektionalitet och annan så kallad identitetspolitik skadat socialdemokratin och drivit arbetarmännen till Sd? Vad menar vi ens när vi som Socialdemokrater använder begreppet identitetspolitik?
Vägvalen S står inför när det kommer till progressiva GAL-frågor som ofta förknippas med en medveten och urban medelklass har blivit en het idépolitisk potatis. Samtidigt är dagens politiska ungdomsgeneration mer individ- och livsstilsorienterad än någonsin – inställningar som rimmar bra med identitetspolitisk aktivism men kanske sämre med en ideologisk folkrörelse som vill ta ett helhetsgrepp kring samhället, ekonomin och dess strukturer.
Frågorna lyftes bland annat i SSU:s valanalys och behandlas vidare i delar av Frihets antologi Broilers och Batikhäxor som släpps i slutet av april.
Frihet modererar ett panelsamtal om vad de senaste årens kamp för jämställdhet och mot rasism samt diskriminering kan lära oss. Vad är kärnan för fortsatt jämlikhetskamp? Vad – om något – borde vi lämna bakom oss? Och kanske framförallt: Hur bygger vi en rörelse för både storstadskvinnan, förortskillen och mannen från bruksorten?
Panel: återkommer.
Moderator: Frihet.se!
Lördag 23 mars
Vakna eller dö ut! Dags att förnya socialdemokratin
Tid: 08.00
Arrangör: SSU
Det är dags för Socialdemokratin att vakna upp!
Den lojala väljarbasen dör ut, partiet misslyckas i val efter val med att nå de yngre väljarna och de politiska kompromisser som framtvingas av det parlamentariska läget behöver förklaras och vinna förståelse för hos väljare. Det är tuffa tider. Och allt det här ställer högre krav på vår partiorganisation. Men hur hög är krisinsikten hos Socialdemokraterna?
Inte särskilt, menar SSU. Därför presenterar vi under ett seminarium ett antal organisatoriska reformer som vi tror kommer stärka Socialdemokraterna in i framtiden. Dessutom tar vi tempen på den fackliga politiska samverkan med Kommunals ordförande Tobias Baudin, sätter Lena Rådström Baastad i heta stolen, får ta del av spaningar från Norge och lyssnar till unga ombud.
Välkomna till kongressens viktigaste seminarium.
Deltagande:
Lena Rådström Baastad, partisekreterare S
Philip Botström, ordförande SSU
Tobias Baudin, ordförande Kommunal
Malin Malm, ungt ombud
Munir Jaber, LO Norge
Hur bygger vi den infrastruktur vi behöver för att klara utmaningen om tillväxt, hållbarhet och utveckling i hela landet?
Tid: 10.00
Arrangör: Socialdemokraterna i Örebro Län
Välkommen till partikongressens viktigaste infrastrukturseminarium!
Hur bygger vi den infrastruktur vi behöver för att klara utmaningen om tillväxt, hållbarhet och utveckling i hela landet?
Utmaningarna är stora. Behoven av investeringar i ny infrastruktur är långt större än vad statsbudgeten klarar av att bära. Många viktiga projekt ska realiseras och ännu fler borde genomföras. I många år har det talats om möjligheterna att hitta alternativa finansieringslösningar för infrastrukturinvesteringar, samtidigt är det väldigt få som svarat på hur det faktiskt skulle kunna gå till.
Bolaget Oslo-Sthlm 2.55 har undersökt hur det skulle vara möjligt att bygga mer järnväg, snabbare i Sverige. En modell, byggd på erfarenheter från bland annat Frankrike, som också borde kunna bidra till att hitta lösningar för andra stora infrastrukturprojekt i landet.
I dag tar en tågresa mellan Oslo och Stockholm drygt fem timmar och i stället väljer 1,4 miljoner resenärer att flyga mellan huvudstäderna varje år. Med förbättringar av befintlig infrastruktur är det fullt möjligt att göra en betydligt klimatsmartare och billigare resa med tåg på samma tid som det tar att flyga. Oslo-Sthlm 2.55 har arbetat fram ett förslag för hur järnvägen kan byggas snabbt och hur huvuddelen av kostnaden inte skulle behöva belasta skattebetalarna. Välkommen att ta del av förslaget och en diskussion om hur vi får till den infrastruktur vi behöver för tillväxt, hållbarhet och utveckling.
Oslo-Stockholm 2.55 AB är ett bolag som ägs av Karlstad kommun, Region Värmland, Region Västmanland, Region Örebro län, Västerås stad och Örebro kommun. Bolaget har till syfte att påskynda utbyggnaden av bättre tågtrafik mellan Oslo och Stockholm och på delsträckorna där emellan.
Program
10:00 – Välkommen
Kenneth Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Örebro
10:05 – Hur kan vi bygga vi den infrastruktur vi behöver?
Exemplet Oslo-Sthlm 2.55 – Jonas Karlsson, VD, Oslo-Sthlm 2.55
10:25 – Panelsamtal
Anders Teljebäck, kommunstyrelsens ordförande Västerås, Linda Larsson, kommunalråd Karlstad. Fler medverkande kan tillkomma.
10:35 – Frågor
Ta tillbaka kontrollen! Allt du vill veta om LOs EU-valrörelse
Tid: 11.00
Arrangör: LO
Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige och högerextremismen ska krossas. Men hur ska det gå till? Kom och träffa LOs kandidat till Europaparlamentet och LOs andre vice ordförande som lovar att blanda politisk analys med konkreta kampanjtips.
Deltagare: Johan Danielsson och Therese Guovelin i ett samtal med Eric Sundström.
Kan socialdemokratisk kreativitet och inkludering leverera en social bostadspolitik?
Tid: 12.00
Arrangör: Byggnads och Seniorsossarna
Johan Lindholm, ordförande Byggnads
Niklas Nordström, kommunalråd (S) i Luleå
Leif Linde, VD Riksbyggen
Inger Segelström ordförande i Seniorsossarna, Stockholm
Moderator: Gun-Britt Mårtensson
Inväntar text.
Vad ska folkhögskolan vara?
Tid: 13.00
Arrangör: Arbetarrörelsens folkhögskolor
Inväntar text och deltagare.
Så räddar vi svensk biogasproduktion och elförsörjning i våra städer
Tid: 14.00
Arrangör: Energigas Sverige & Energiföretagen Sverige
I Sverige har vi kommit långt på vägen mot ett cirkulärt och hållbart samhälle. Bra exempel på det är kraftvärme som till största delen produceras med förnybara eller återvunna bränslen och ger både fjärrvärme o lokalproducerad el till våra städer. Biogas är en självklar del av den cirkulära ekonomin då den görs av restprodukter och ersätter fossila bränslen. Men ett antal nya skatteförslag hotar nu dessa nyttigheter och elförsörjningen i våra storstäder riskeras. Vad behöver göras för att rädda kraftvärmen och svensk biogas?
Medverkande:
Lars Holmquist, omvärldsanalytiker, Göteborg Energi
Maria Malmkvist vd, Energigas Sverige
Björn Persson, regionchef Norrköping och Örebro, E.On
Pernilla Winnhed, vd, Energiföretagen Sverige
Moderator: Anja Alemdar, enhetschef, Energiföretagen Sverige.