- Detta evenemang har redan ägt rum.
Feministisk salong: När får kvinnorna halva makten?
2 juni, 2017, 13:30 - 15:00
Evenemang-navigering
Det har snart gått hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i vårt land. Men trots att det gått så lång tid är det fortfarande långt ifrån jämställt när det kommer till politisk makt i Sverige.
Statistik på kommunal nivå visar exempelvis att fyra av tio politiker är kvinnor, men endast en av fyra ordföranden är kvinnor. Och trots att Varannan Damernas infördes i början på 90-talet – och har varit en målsättning sedan dess – är riksdagen som sådan ännu inte jämställd. Det är i dag 45 fler manliga än kvinnliga ledamöter i Sveriges riksdag, en skillnad som blivit allt större sedan 2002. Forskning visar att personvalssystemet har försvårat möjligheterna för kvinnor inom politiken, då fler män nomineras och lyfts fram som lokala kandidater. Kvinnor avancerar inte i samma utsträckning i politiken, eller lika snabbt som män.
Varför är det så? Vad innebär det att fler män är folkvalda än kvinnor och har tyngre positioner – för demokratin och jämställdheten i stort? Vilken betydelse har förväntningar, resurser och nätverk till varför kvinnor har svårare än män att komma fram i politiken? Och för att bryta mönstret – vilka strategier behövs för att nå full tillgång till makten för båda könen?
Panel:
Agneta Stark, forskare och medgrundare av Stödstrumporna
Birgitta Dahl, fd riksdagstalman och miljö- och energiminister (S)
Johanna Mårtensson, förbundssekreterare S-studenter
Sara Fransson, doktorand Linnéuniversitetet
Moderator: Lina Stenberg, kommunikationschef Tankesmedjan Tiden
Inträde är utan kostnad, men anmäla sker via den här länken.
—————————————
Tidens Feministiska Salonger bjuder på brännande viktiga och roliga samtal om jämställdhet. Vi vill bända på normer, borra i fakta och leta vägar framåt.
Sjunk ner i en soffa, njut av ett riktigt hederligt kafferep, med kaffe/te, sju sorters kakor och morotskaka.
En eller flera gäster, med spännande kunskaper, inleder samtalet som sen släpps fritt för alla som vill delta.
Du behöver varken vara påläst eller medveten, ung eller kvinna. Du behöver bara vara nyfiken.
Välkommen!