Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Ny S-ledd regering

Trots det lägsta valresultatet någonsin lyckades Stefan Löfven förhandla fram en socialdemokratiskt ledd regering. Nu återstår bara fyra pyttesmå frågetecken:

Hur ska punkterna i januariavtalet genomföras på ett sätt som stärker jämlikhet och utveckling – och samtidigt håller ihop både partiet och samarbetet med de övriga partierna?

Hur ska partiet utveckla en egen politik som både är hållbar, progressiv och bidrar till att mobilisera partiaktiva och väljare?

Hur ska regeringen hantera kommande lågkonjunktur och andra förändringar i omvärlden?

Hur ska strategin för att få ökat väljarstöd i valet 2022 – och kunna leda ännu en regering – se ut?

Fyra frågetecken som inte ska behöva ta mer än ett par kafferaster i Rosenbad eller på 68:an att räta ut.

 

EU-valrörelse

Den 26 maj är det dags för val igen. Kampen mot främlingsfientlighet och högerextremism, klimatutmaningen samt…unionens framtid står i fokus för Socialdemokraterna. En nästan märkligt EU-positiv opinion har dock fått både V och SD att sluta att driva frågan om eu-utträde.

För Socialdemokraterna handlar det om att hitta en ny huvudmotståndare, nu när de interna EU-striderna har lagts ned helt. Det var något otippat att det var Ungerns premiärminister Viktor Orbán som skulle lyckas med det som flera S-partiledningar har gått bet på: att få skåningar och ”stockholmslenare” att enas i synen på eu.

 

Maktkamp i Göteborg

Efter valförlusten i höstas har det inför öppen ridå blossat upp en hård konflikt mellan distriktsstyrelsen för S i Göteborg och partiets toppnamn Ann-Sofie Hermansson.

Konflikten har fått många göteborgssossar att drömma sig tillbaka till tiden då den solklara huvudmotståndaren inte var de egna partivännerna i Göteborg – utan partiledningen i Stockholm.

 

Kanslihushögern

Nästa stora strid inom socialdemokratin lär enligt ryktet handla om… 1980-talet!

Inför lanseringen av Marika Lindgren Åsbrinks bok om ”Kanslihushögern” har nyanserade uppfattningar redan börjat spridas om S-ekonomerna som ändrade…allt.

Göran Greider menar att Kansli-hushögern var en eliternas revolt mot jämlikheten som svensk socialdemokrati än i dag bär djupa ärr efter. Tidens Daniel Färm slår i stället fast att Utan gruppen som snarare borde ha kallats för Kanslihusvänstern hade vi haft kriser och skenande ojämlikhet som Grekland på 2000-talet. Det finns hopp – för den som längtar efter interna (s)trider.

Just ”Kanslihusvänstern” tycks för övrigt vara ett populärt begrepp. Expressens Torbjörn Nilsson gav S-debattören och ekonomen Elisabeth Lindberg just den beteckningen – vilket hon stolt tackade för. Nilsson hade dock – medvetet eller inte – stulit beteckningen från Erik Åsbrink, som redan på 1980-talet reagerade på den enligt honom felaktiga beteckningen Kanslihushögern som han, Klas Eklund, Kjell-Olof Feldt, Gunnar Lund med fler fick bära. Nu återstår bara en fråga: What’s Left & Who’s Right?

 

Partikongress

När Socialdemokraterna samlas till sin 40:e ordinarie partikongress i Örebro den 22–24 mars står tre viktiga utvecklingsområden på dagordningen: kompetensutveckling, partiorganisationen samt sjukvårdspolitiken. Det riktigt breda och genomgripande förnyelsearbetet kommer dock att läggas fast först på 2021 års kongress.

Förväntningarna på årets partikongress är ändå höga – men på olika sätt. Partiledningen hoppas på en klang- och jubeltillställning, Daniel Suhonen hoppas på ett uppror, och de flesta ombud hoppas på en rolig kongressfest.

 

Reformisterna

Den väl förberedda lanseringen av S-föreningen Reformisterna väckte uppmärksamhet i medierna. Föreningen, vars ambition är att vrida S vänsterut, har mött både välkomnande och kritik. Men få har förblivit oberörda inför detta initiativ, som leds av Markus Kallifatides.

En stilla undran är dock hur progressiva och flyktingengagerade frontfiguren Sara Karlsson reagerade på medlemmen och S-debattören Elisabeth Lindbergs tolkning: att Reformisternas målgrupp är konservativa TAN-väljare med en stram migrationssyn. Ett fokus som känns igen från den socialdemokratiska valledningen, och väl var Karlssons skäl att lämna sin riksdagsplats…?

 

Ty(s)ta Maria