Socialdemokratisk idéutveckling, kritik och politik sedan 1908.

Utvecklingen må gå framåt, men vägen till ett helt jämställt samhälle är ännu lång. För att peppa, inspirera och motivera kvinnor inom kreativa yrken att ta plats skapades 2011 nätverket Jane i Jönköping. Förra året startade detta nya inslag i det civila samhället även i Malmö och Göteborg.

Ett tjugotal förväntansfulla kvinnor i 30-årsåldern har samlats i den kombinerade café-, inredningsbutik- och workshoplokalen i centrala Malmö. Stämningen är uppsluppen och förväntansfull och kvinnorna samtalar ivrigt över de halvfulla vinglasen. Plötsligt ljuder tv-och radioprofilen Farah Abadis omisskännliga skånska stämma över lokalen.

– Hej, jag heter Farah och jag är ordförande för Jane Malmö. Hur många av er är nya här i dag?

Ungefär hälften av kvinnorna räcker upp handen.

– För er som inte vet så är vi en ideell förening med syfte att peppa, inspirera och uppmuntra kvinnor inom kreativa näringar. En plats där tjejer kan inspirera andra tjejer. Och så dricker vi en del vin också, säger hon och river av ett högt skratt.

Jane, som ursprungligen startade i Jönköping 2011, träffas cirka en gång i månaden. Tidigare har det främst handlat om frukostföreläsningar, men på senare tid har det blivit allt mer kvällsföreläsningar med kombinerat mingel. För ett år sedan utökades verksamheten till Malmö.

– Jag pluggade i Jönköping tidigare så när konceptet skulle sprida sig frågade de om jag ville starta upp Jane i Malmö vilket jag så klart ville, säger Farah Abadi.

Förutom Malmö och Jönköping finns det ett Janenätverk i Göteborg. Det finns även planer på att starta ett i Västerbotten.

– Jag tror att många saknar ett sånt här forum. Jobbar man kreativt så är det mycket konkurrens och då är det skönt att komma till ett fredat rum. Att inte behöva tävla med varandra.

När alla har satt sig och fyllt på sina glas är det dags för kvällens talare som heter Anna Berghe och arbetar som matskribent och receptkreatör för bland annat Metro Skåne. Med stor inlevelse och närvaro berättar hon om sin resa från gymnasielärare till att bli en av Sveriges främsta krogrecensenter.

– Vi bjuder in folk som vi och våra medlemmar är nyfikna på. Eftersom jag jobbar på sr träffar jag många intressanta människor genom mitt jobb och jag har ett stort kontaktnät. Fast det kan också vara folk som vi bara snubblar över. Anna träffade jag till exempel på ett bröllop i somras, säger Farah Abadi.

Hon berättar att det handlar om att ta till vara på kunskaper. Till exempel är det intressant att höra vad andra har gjort för att ta sig fram i den ofta tuffa branschen. Eftersom alla pengar går tillbaka till medlemmarna i form av mat och dryck under mingelkvällarna och goodiebags har de än så länge inte råd att betala föreläsarna – åtminstone inte i pengar.

– Men vi hoppas att de får något tillbaka av att vara med här, att även de blir peppade.

Tidigare workshops som Jane har haft i andra städer har varit väldigt varierande, allt från Petur Mogensen, vd och exekutiv producent på Acne Film, till Lindex chefdesigner Nina Starck.

Jane Malmö har i dag drygt 25 medlemmar. Föreläsningarna är dock öppna för alla som är intresserade.

– Vi försöker att hålla nere antalet till 25–30 stycken. Vi vill att det ska vara intimt och att vi ska kunna ha en öppen diskussion där alla kan vara med och prata.

Budskapet verkar ha gått hem för under föreläsningen dyker det titt som tätt upp ivriga händer i luften. Akuta frågor, så som om det är okej att inte betala för dålig mat, ställs och någon vill prompt berätta om en usel restaurangupplevelse. Genast dyker det upp följdfrågor och stämningen blir med ens så där hjärtlig och inner-lig som människorna bakom Jane vill ha det.

Trots att Farah Abadi har ett välkänt ansikte respektive röst, hon har bland annat lett Sommarlovsmorgon i SVT och Din Gata och Relationsradion i P3, tror hon inte att det är hennes kändisskap som får folk att komma på träffarna. Fast skulle så vara fallet är hon inte den som misstycker.

– Jag tror inte att det beror på mig, men å andra sidan har jag inga problem att dela med mig av mina kontakter. Fråga mig och jag fixar.

Föreläsningen och alla frågor har dragit över rejält på tiden. Ändå sitter många av kvinnorna kvar och pratar med varandra. Vissa har kommit som en del av ett kompisgäng, andra har kommit själva för att se och höra om Jane kan vara något för dem. Så är fallet för Cherie Estie som nyligen har startat ett företag i modebranschen i Malmö.

– Ju fler jag lär känna inom kreativa branscher desto bättre. Sen är det trevligt att det är slutet för kvinnor. Inte för att det är superviktigt, men män är ofta bra på att framhäva sig själva medan kvinnor är bättre på att peppa varandra, säger hon.

Hon får medhåll av eventkoordinatorn Cathrine Brenner som menar att det nästan inte finns några nätverk för enbart kvinnor, åtminstone inte som har en själ.

– Jane är personligt, mysigt och trevligt. Det är nästan som att få nya kompisar. Den kreativa branschen är ganska hård och man måste ha skinn på näsan och våga stå för sina åsikter.

Det stora intresset till trots hoppas Farah Abadi att Jane inte ska behövas i framtiden. Eftersom syftet med nätverket är att skynda på utvecklingen mot en mer jämställd arbetsmarknad är förhoppningen att fler kvinnor ska våga satsa på entreprenörskap och höga positioner i näringslivet. Ett annat alternativ är att nätverket byter form så att även män kan vara med. Men det kommer troligtvis att få vänta tills det här med jämställdheten är fixad.

Text: Izabella Rosengren, frilansjournalist