Socialdemokratisk idéutveckling, kritik och politik sedan 1908.

Tiden Magasin

Landet bortom staden

Finns det en konflikt mellan land och stad i Sverige? Eller är det bara en konstruerad motsättning? Och vad ska vi göra för att få hela Sverige att leva? Det är ett av de ämnen vi skriver om i ny numret av Tiden.

Ladda ner

Ledare

Den dubbla utmaningen för Sverige

I tider av extremt snabb omvandling måste arbetet för att alla i Sverige ska ha samma förutsättningar hela tiden återuppfinnas.

Reportage

Krönika

Kultur

Jämställt läsande är en demokratifråga

Googla på »kvinnlig vänskap« och den italienska författaren Elena Ferrante kommer upp bland de översta inläggen. Men varför läser bara kvinnor böcker om kvinnor? Är det inte hög tid att kvinnan blir ett lika naturligt subjekt som mannen också i litteraturen?

Kampen mellan arbete och omsorg

Arbetarrörelsen har länge strävat efter att kvinnor ska arbeta och få egenförsörjning. Men var får hemarbetet plats? Och vem ska…

Diskussion pågår

Tema

En framtid bortom marknadsstaden

Klyftan mellan stad och land växer, Sverige slits itu. Allt fler kommuner misslyckas med att leverera grundläggande service till sina…

Soldaten från Stugun

Conrad Carlsson kom från ett arbetarhem. Familjen var »röd«. Ändå hamnade han på den vita sidan i det finska inbördeskriget…

Tankar i tiden

Det långa telegrammet och det kalla kriget

I år är det sjuttio år sedan den amerikanska Trumandoktrinen utlöste det kalla kriget. Den amerikanske diplomaten George Kennan hade fått Washington att förstå att efter kriget måste Sovjetunionen, den forne vapenbrodern mot Hitler, i stället hejdas från att fortsätta expandera. ”Containment” blev den nya politiken. Kennan ville att hoten om kommunistiskt maktövertagande i Grekland och Turkiet 1947 skulle mötas med politiska och ekonomiska medel. Men hökarna i Washington ville något annat.

Bör naturen ha rättigheter?

Det finns en växande rörelse för att naturen ska få juridiska rättigheter som ett sätt att förhindra att vi människor…

Intervju

”Vi måste hitta en alternativ berättelse”

”Jag är hellre en duktig flicka än en slarvig pojke”. Det säger Hadia Tajik, en av norsk socialdemokratis starkast lysande stjärnor. Tiden träffade henne i Stortinget i Oslo.