För vem talar Birgitta Ohlsson?

Birgitta Ohlsson (FP) är Sveriges Europaminister. Hon har också ansvar för demokratifrågor.

Hon har mycket att säga om demokratins kris, om främlingsfientlighet och kvinnors situation i dagen Europa – och hon gör det ofta bra.

Jag lyssnade på henne på Europaforum i Hässleholm i förra veckan. Hon talade om en värderingskris i Europa. Främlingsfientliga partier går framåt, särskilt starkt efter det att den ekonomiska krisen bröt ut.

Europaministern sade vidare för att EU:s medlemsländer allt sämre lever upp till sina demokratiska värderingar. Nitton av de 27 medlemsländerna har halkat ner på listan som gäller respekt för de mänskliga rättigheterna.
EU ska vara en vakthund för mänskliga rättigheter, i Europa och övriga världen. Då måste man leva som man lär. Hur kan man annars tala om för andra hur viktigt det är med demokrati och respekt för minoriteter?

Särskilt hårt kritiserade Birgitta Ohlsson situationen i Ungern. Där har den konservativa regeringen infört lagar som strider mot de grundläggande värden som EU står för. Dessutom är det ett av de länder där främlingsfientliga krafter får allt starkare stöd.

– Utvecklingen. i Ungern är ett test för de mänskliga rättigheterna i Europa, sade Birgitta Ohlsson. Landet bryter mot EU:s regler och värderingar på så många området.

On pekade på att det ställs hårda regler för länder som vill komma med i EU. Men är landet väl inne, så är det inte så noga. Hon var inte främmande för att EU ska utsätta Ungern för sanktioner.

Att Birgitta Ohlsson lidelsefullt försvarar liberala och demokratiska värderingar är bra. Det är viktigt att tala klarspråk om Ungern.

Problemet är att man inte vet för vem hon talar. Talar hon för sig själv eller för Sveriges regering?

Både statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt vägrar nämligen att uttala någon som helst kritik mot den ungerska regeringen.

Bildt tycker inte att den svenska regeringen ska lägga sig i saken. Det skulle underminera EU-kommissionens granskningsarbete, anser han.

Det verkliga skälet är nog snarare att regeringspartiet Fidesz är Moderaternas broderparti och att premiärminister Viktor Orbàn är vice ordförande i det moderata Europapartiet.
Reinfeldts och Bildts tystnad om Ungern är pinsam och skamlig. Birgitta Ohlsson är inte lika feg, men talar uppenbarligen inte för den svenska regeringen. Vad är hennes ord då värda?

Tommy Svensson